ANNONS
Fotograf: Ulrika Nisser

Årets talare ger tips på hur du leder dig själv i motgång: ”Var inte din kavaj!”

Ami Hemviken är Sveriges mest bokade föreläsare inom ledarskap och engagemang. Här ger hon fem konkreta tips på hur du kan leda dig själv i motgång.

Vi lever i en tid där det är A och O att leda sig själv snarare än att bli ledd av närmaste chef.

Men självledarskap kan vara svårt. I ledarskapsböcker står det ofta hur du, i teorin, kan leda andra genom svåra utmaningar, men hur leder du sig själv – i praktiken?

Ami Hemviken är Sveriges mest bokade föreläsare inom ledarskap och engagemang och arbetar även som moderator, ledartränare och coach. Nyligen fick hon ta emot det prestigefyllda priset Årets Talare Kvinna år 2017.

Här är Ami Hemvikens 5 tips på hur du leder dig själv i motgång

1. Var mindre pretentiös: Var inte din kavaj

När det är en skön stämning på jobbet så är det sällan för att alla går runt på jobbet och ser allvarliga ut. Många drar ett likamedtecken mellan att vara allvarlig och att vara seriös. Alla vill tas seriöst, men det behöver inte betyda att man ska vara sammanbiten och allvarlig.

“Många blir som sin kavaj, leker kontor, då går man omkring på kontoret och ser lite bajsnödig ut samtidigt som man inte vågar erkänna att man är lite orolig över sin säljbudget.”

Det värsta som kan hända är att man tvingas berätta hur man faktiskt mår.

“Det finns forskning som visar att när vi går runt och är allvarliga, då blir vi mindre kreativa och innovativa, och det har vi inte råd med i denna höga konkurrens”.

2. Tillåt dig att vara personlig

Vi vill följa människor. Som ledare och som medarbetare är det viktigt att inte göra dig omänsklig.

“Om du visar dig mänsklig som ledare så kommer du sätta den kulturen på arbetsplatsen och fler kommer att ta efter.”

3. Istället för att klaga: Hitta önskemål

Motsträvarna, det vill säga de som aktivt motarbetar och hittar fel i varje beslut kommer alltid att finnas i alla organisationer. Gnäll är lite som att gunga gungstol, där det är ganska bekvämt att gnälla då man inte behöver ansvara för hur man löser problemet, och det håller igång diskussionen i all oändlighet. Du har alltid något att göra, men kommer aldrig framåt.

“Enligt en Gallupundersökning från 2013 vet vi att, 16 procent av de som arbetar i Sverige känner engagemang på jobbet, 73 är hyfsat oengagerade och 11 procent motarbetar ledarskapet oavsett. Det som är viktigt här är att se till att reducera gnället och istället kommunicera på ett sätt som möjliggör önskemål från medarbetarna istället. Hjälp dig själv och dina medarbetare att omformulera klagomål till konkreta önskemål istället. Och coacha medarbetarna till att själva vara en viktig del av lösningen.”

4. Du gör så gott du kan

Ibland är det enkelt och ibland är det tufft – vi behöver ta bort det pretentiösa. Det blir inte fullt så bra som man tänkt, men det kan man skratta åt i efterhand.

“Om man känner att man har gjort sitt yttersta så får man nöja sig med att det inte räckte. Vi dömer ofta oss själva långt mycket hårdare än vi dömer andra. Var din egen bästa vän – var snäll.”

5. Bjud på dig själv: Uppmärksamma andra som bjuder på sig själva

Alla känner sig inte bekväma med humor. Därför kan det räcka med att vara lite personlig och ge dem på arbetsplatsen som står för humorn och skratten mycket beröm och uppmärksamhet.

“Att skratta ihop bygger broar mellan människor och vi aktiverar större delen av våra hjärnor när vi skrattar. På så vis ligger skratten till grund för mycket nytänkande och kreativitet.”

I veckans avsnitt av PåJobbet gästas vi av Ami Hemviken, två år i följd Sveriges främsta föreläsare inom kommunikation, retorik och ledarskap. Johan Segergren och Maria Narbom (vikarierande för Kristina Vallin) intervjuar Ami Hemviken inom området självledarskap. Ami bjuder på handfasta tips och anekdoter. Missa inte detta!


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Nytt ras i H&M-aktien efter morgonens försäljningssiffror
  2. Mitt i stora julruschen – e-handelsslakt på börsen
  3. Missbruksexperten: Mobilen har blivit vår nya cigarett – så blir du kvitt beroendet
  4. Svensken som tog en plats i världens bästa basketlag – så investerar han sina miljoner
  5. Flygfritt: Samtal strömmar in till den lilla tågresebyrån i Kalmar – fördubblar omsättningen på utlandsresor i år
  1. Miljonregn över uppfinningen som minskar vattenförbrukningen med 98%
  2. Så gick det med den skrotade miljardsatsningen i Klippan efter SD:s valframgångar
  3. Stjärnförvaltaren Simon Blecher: Aktiemarknaden har börjat tappa fotfästet
  4. Flygfritt: Samtal strömmar in till den lilla tågresebyrån i Kalmar – fördubblar omsättningen på utlandsresor i år
  5. Leif GW:s plåsterbolag rusar tvåsiffrigt på nytt avtal

För dig som prenumerant