ANNONS

Från prinsboende till konferens-anläggning: Företagarfamilj tog över herrgård med historia

Här är historien om hur en anrik herrgård förvandlades till en av Stockholms mest attraktiva konferensanläggningar.

När Balingsholms herrgård stod färdig 1906, flyttade ingen mindre än prins Erik in. Han stortrivdes och blev kvar i tio år – innan han bytte adress till Haga slott. Men det sägs att hans år på Balingsholm var något alldeles extra. En stor del av tiden spenderade han tillsammans med prins Eugen, som delade hans intresse för konst och kultur. (Prins Eugen målade bland annat sitt verk ”Våren” vid Balingsholms granngård.)

När prinsen flyttat köpte familjen Hirsch herrgården. Frank Hirsch och hans broder var båda framgångsrika företagare och grundade bland annat AB Pump-Separator (nuvarande Alfa Laval) och AB Svenska Maskinverken. Balingsholm var familjen Hirschs frizon och det som till en början var tänkt som sommarbostad blev snart permanent bostad efter installation av moderniteter som vatten och el. Frank med familj ägde gården ända fram in på 1960-talet då Huddinge kommun tog över. Den tilltänkta exploateringen av bostäder på marken som tillhörde gården gick i stöp och idag är det naturreservat. 1984 var det nära att Balingsholm såldes till den Sovjetiska ambassaden – men de planerna stoppades efter att lokalbefolkningen gått i taket.

Söder om söder

Istället för Sovjet blev det Gerd och Anders Gustavsson som tog över, och omvandlade Balingsholm till konferensanläggning. Gustavsson investerade stort med om- och tillbyggnation och kollegorna i branschen undrade hur det skulle gå… för herrgård med konferens kan ju bara drivas norr om Stockholm! Balingsholm har trots sin adress, strax söder om Stockholm, drivits med positiva siffror sedan start.

Läs mer om herrgårdens historia här

2004 var det dags för Gerd att trappa ned och då kontaktade hon Lottie Orrvik och frågade om inte Lottie ville driva stället åt henne. Lottie hade precis lämnat sin post som vd på värdshuset i Mariefred och sagt att hon skulle göra någonting helt annat. Hon tackade artigt men bestämt först nej till erbjudandet, men efter en del korrespondens och överläggande inom familjen utmynnade det i att familjen Orrvik förvärvade herrgården med dess verksamhet. 

”Vi lånade alla pengar vi kunde, både inom familjen och av släkten samt av de tidigare ägarna för att få till det. Ingen i familjen kunde stå emot den underbara platsen samt att få driva ett eget ställe”, berättar sonen Oscar Orrvik.

Belägen invid sjön

Till skillnad från de flesta konferensanläggningar är Balingsholm både småskaligt och naturnära. Den ljusrosa herrgården är vackert belägen invid sjön Trehörningen i Orlångens naturreservat.

”Sitter du på vår nybyggda glasveranda i vår sydvästra del har du en känsla av att du befinner dig mitt bland ekkronorna”, berättar Oscar Orrvik.

Sedan familjen tog över har det hänt en hel del på herrgården.

”Städskrubben i huvudbyggnaden är nog det enda som vi inte har gjort något åt, övrigt har vi renoverat och bytt ytskikt i vartenda rum. Vi utgår i grunden från hur vi på Balingsholm skulle ha vilja ha det, samtidigt som dialogen med våra gäster skapat spännande idéer”, säger Oscar Orrvik.

Förvånande nära storstan

”Många blir förvånade över hur nära det är till storstaden. Pendeltåget tar en kvart och sen är man nästan framme. Ändå har man känslan av att vara mitt på landet när man är här. Tvärs över vägen går korna och betar och bonden brukar tala om när kosläppet är, så de gäster som är intresserade kan ta en paus och se på när det sker”, säger Oscar Orrvik.

På Balingsholm finns plats för stora tankar – och förutsättningar för såväl hårt arbete som att ha kul, umgås och komma varandra nära.

”Här kan man gå omkring och känna sig som hemma när schemalagda mötet är slut; njuta av utsikten i en fåtölj, hoppa in i bastun eller ta en promenad i parken/naturreservatet. Det är klart att det som avhandlas på mötet är viktigt, men jag tror att det informella mötet under middagen eller i sofforna efter middagen är det som verkligen skapar värde för företag som är på konferens. Då finns mer utrymme att lära känna varandra och de viktigaste diskussionerna från dagens agenda brukar fördjupas ytterligare”, säger Oscar Orrvik.

Utmaningar och framtid

Herrgården andas fortfarande historia med vackra målningar, snickerier och kakelugnar, men samtidigt finns här bland annat fiberanslutning med senaste WiFi-systemet, nyrenoverat kök och bergvärme.

”Haha, ja. Alla företagare har sina utmaningar och här är det ingen brist på idéer på vad vi i familjen och personalen vill hitta på. För oss är det viktigt att utvecklas samtidigt som vi är måna om att bibehålla den miljön och känsla som finns här. Jag skulle exempelvis vilja bygga några fler gästrum för att kunna ta emot fler gäster, men samtidigt är vi måna om att Balingsholm ska förbli småskaligt och genuint. Skulle jag hitta en plats för solpaneler är det också ett kul sätt att utveckla fastigheten på”, säger Oscar Orrvik.

Intresserad av vad som händer på Balingsholms herrgård? Läs mer här!


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Nytt ras i H&M-aktien efter morgonens försäljningssiffror
  2. Mitt i stora julruschen – e-handelsslakt på börsen
  3. Missbruksexperten: Mobilen har blivit vår nya cigarett – så blir du kvitt beroendet
  4. Svensken som tog en plats i världens bästa basketlag – så investerar han sina miljoner
  5. Flygfritt: Samtal strömmar in till den lilla tågresebyrån i Kalmar – fördubblar omsättningen på utlandsresor i år
  1. Miljonregn över uppfinningen som minskar vattenförbrukningen med 98%
  2. Så gick det med den skrotade miljardsatsningen i Klippan efter SD:s valframgångar
  3. Stjärnförvaltaren Simon Blecher: Aktiemarknaden har börjat tappa fotfästet
  4. Flygfritt: Samtal strömmar in till den lilla tågresebyrån i Kalmar – fördubblar omsättningen på utlandsresor i år
  5. Leif GW:s plåsterbolag rusar tvåsiffrigt på nytt avtal

För dig som prenumerant