Fotograf: Steven-Gerner/Flickr

Indien kan inleda världens största experiment med medborgarlön redan år 2020

Rätten till en inkomst enbart för att man är medborgare, medborgarlön, är ett koncept som har diskuterats länge, men aldrig rullats ut storskaligt. Nu hävdar Arvind Subramanian, ekonomiske chefsrådgivaren åt Indiens regering, att man med start i 1-2 stater inför medborgarlön redan 2020.

Hela idén med medborgarlön handlar om att ge ekonomiskt stöd till alla de horder av människor som väntas bli arbetslösa i takt med att automatisering och ny teknik tar ett järngrepp på samhället.

Så sent som i juli 2017 höll Indien samtal för att avgöra om en satsning på medborgarlön skulle kunna bära frukt.

Och även om den tongivande ekonomen, tillika ekonomiske chefsrådgivaren åt regeringen, Arvind Subramanian redan hade propagerat för medborgarlön i Indiens ekonomiska undersökning för 2016-2017 fanns delade åsikter.

Nu verkar man dock ha kommit överens om vart landet ska hän med tanke på att Arvind Subramanian precis har meddelat att han kallt räknar med att jättelandet inför medborgarlön med start i 1-2 av Indiens totalt 28 delstater år 2020.

ScienceAlert konstaterar att en stat-efter-stat-strategi är betydligt mer gångbar än att redan från start rulla ut medborgarlön över hela landet.

En fördel med medborgarlön är att det skulle ge mindre utrymme för korruption då varje individ har rätt till samma summa pengar.

Motståndare anser dock att medborgarlön bara innebär en kortsiktig lösning och inte tar hänsyn till underliggande problem som massarbetslöshet och orättvis fördelning av tillgångar och förmögenheter.

Det är dock inte så att Indien är det land som blir först ut att testa konceptet. Schweiz satte förvisso ned foten vid en folkomröstning 2016 och röstat nej till att införa medborgarlön, men Finland driver ett småskaligt experiment sedan ett år tillbaka.

Men det är självklart stor skillnad på signalvärdet om ett land som Indien med 1,3 miljarder invånare drar igång satsningar på medborgarlön.

Kritiker hyser farhågor om att mottagarna riskerar att missbruka stödet, men försök har visat att de som får stödet följer ursprungstanken – det vill säga att lägga det på väsentligheter.

Såväl entusiaster som kritiker tycks ändå vara överens om att medborgarlön inte kommer att ersätta de nuvarande välfärdssystemen fullt ut.

I Indien lever 22 procent av befolkningen under den så kallade fattigdomsgränsen, enligt ScienceAlert.

LÄS ÄVEN: Historikern som startat en global rörelse för medborgarlön: ”Just nu slösar vi bort våra liv”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST