Fotograf: Spotify

"Spotify kommer INTE att bli musikens motsvarighet till Netflix"

Om Spotify vill bli musikens svar på Netflix måste det visa mer makt över sin prissättning, konstaterar en av världens tyngsta affärstidningar.

Svenska Spotify kommer inte att bli musikens motsvarighet till Netflix. Skälet är att musiktjänsten är beroende av att skicka vidare en så stor del av sina intäkter till rättighetsinnehavarna, skivbolagen Universal, Sony Music, Warner samt Merlin, som är ett konsortium av mindre skivbolag.

Det skriver Wall Street Journal i en krönika.

Spotifys bruttomarginal ökade under det fjärde kvartalet i fjol till 24,5 procent, en ökning jämfört med 17,5 procent motsvarande period året före. Men att förbättra den ytterligare, till nivåer som är vanliga i techsektorn, kan enligt Wall Street Journal bli svårt.

Om Spotify växer kan det bli möjligt för bolaget att träffa mer gynnsamma avtal, men det löser inte problemet med att ägandet till nödvändigt innehåll är koncentrerat på så få händer.

Videotjänsten Netflix hade liknande problem runt 2011, uppger fondförvaltaren Wesley Lebeau vid CPR Asset Management. I ljuset av stigande kostnader för innehåll till tjänsten valde då Netflix att satsa hårt med egna produktioner, som till exempel "House of Cards". Förra året hade Netflix en bruttomarginal på 34 procent.

Ett sätt för Spotify att öka bruttomarginalen skulle teoretiskt kunna vara att höja abonnemangspriserna. Men här har utvecklingen hittills gått i motsatt riktning: snittintäkten per abonnemang sjönk i fjol till 5:32 euro, att jämföra med 6:84 under 2016. Bidragande till det är att Spotify i konkurrensen med Apple Music satsat hårt på så kallade "familjeabonnemang", där upp till sex familjemedlemmar kan ha varsitt konto till ett pris som bara ligger 50 procent över kostnaden för individuella abonnemang.

Om Spotify vill bli musikens svar på Netflix måste det visa mer makt över sin prissättning, skriver Wall Street Journal och fortsätter: "Spotify ser fortfarande ut som ett bolag som bara tjänar så mycket pengar som de stora skivbolagen tillåter".


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Tesla rasar på börsen efter beskedet att 3000 anställda sparkas
  4. Affärsängeln bakom Malmös tech-succéer: ”Det är impact som gäller för mig nu”
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika
  1. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  4. SBAB går mot strömmen och sänker bolåneräntor
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant