Isabella Löwengrip och Kerstin Hessius Fotograf: Lindsten/Nilsson

Näringslivets mäktigaste kvinnor 2018: ”Vi har vågat kliva fram och ta plats”

Näringslivets mäktigaste kvinna år 2018 är två. Kerstin Hessius basar över svenska folkets pensioner och Isabella Löwengrip har byggt upp Skandinaviens största kanal till yngre kvinnor. Möt dem i ett samtal om makt, ansvar och modet att göra skillnad och hur
allt bottnar i passion och engagemang.

Numera tar sig makt olika uttryck. Passerad är tiden när det bara handlade om att chefa över mycket pengar eller över många anställda. Det är förstås fortfarande två parametrar, men inte minst den digitala utvecklingen har skapat andra och parallella plattformar för inflytande.

När Veckans Affärers årliga rankning av Näringslivets mäktigaste kvinnor fyller tjugo är det också ett perfekt tillfälle att fånga den utvecklingen.

Kerstin Hessius, med en bakgrund som bland annat vice riksbankschef och chef för Stockholmsbörsen och som var med redan på den allra första listan, är i dag vd för Tredje AP-fonden och förvaltar 340 miljarder kronor av det svenska folkets pensionspengar.

Och Isabella Löwengrip, som när hon var fjorton år flyttade hemifrån och blev Blondinbella, har med en blogg som startkapital byggt upp en hel företagsgrupp som omsätter omkring 80 miljoner kronor. Förstås inga pengar att tala om jämfört med en AP-fond, men när det gäller en viss typ av inflytande slår hon lätt Kerstin Hessius på fingrarna. Varje vecka når Isabella Löwengrip genom sina egna mediekanaler runt 1,5 miljoner skandinaviska kvinnor.

 Ni kommer från två helt olika håll. Hur ser ni på makt?

Isabella Löwengrip: ”Tidigare har makt nästan setts på som lite fult. Men att jag började som fjortonåring med noll makt och under de senaste tolv åren har byggt upp en plattform där jag kan vara med och påverka gör mig otroligt stolt.”

”Och framför allt det faktum att jag använder mina kanaler för att förmedla någonting som jag tycker är vettigt. För mig handlar det om att varje vecka inspirera 1,5 miljoner kvinnor att ta för sig mer, att våga starta bolag och samtidigt inte behöva välja bort familjelivet om du inte vill det.”

Kerstin Hessius: ”När jag hör ordet ’makt’ tänker jag på ansvar. Ett ansvar som både handlar om att ha rätt kompetens och att sätta sig in i andra männi­skors situation. Tyvärr finns det de som missbrukar makten. Har du inflytande ska du använda det så att du kan sova gott om nätterna.”


Foto: Lindsten/Nilsson

Ja, om du har makt måste du också våga använda den för att göra skillnad. Hur vill ni göra skillnad?

Isabella Löwengrip: ”Jag försöker göra skillnad varje dag. Jag har gjort en ganska klassisk klassresa, från ett trist höghusområde och uppvuxen i en dysfunktionell familj. Jag flyttade hemifrån när jag var fjorton år och hoppade av skolan för att jag var mobbad. Människor behöver få se och höra personer som jag, som har tagit sig där­ifrån och har gjort någonting helt annat."

”Jag har till exempel byggt upp Skandinaviens största aktiegrupp på nätet för kvinnor. Jag kunde stå på egna finansiella ben redan när jag var sexton år, jag har alltid varit duktig på att investera mina pengar. Det är också någonting som vi ser att kvinnor inte är lika duktiga på som män.”

Kerstin Hessius och Isabella Löwengrip

Kerstin Hessius
Ålder: 59 år
Gör: Vd för Tredje AP-fonden
Familj: Make Johan och två vuxna barn, Johanna och David
Bor: Mitt i Stockholm

Isabella Löwengrip
Ålder: 27 år
Gör: Entreprenör och influencer
Familj: Barnen Sally och Gillis
Bor: Lidingö, Stockholm

”Just nu håller jag på och planerar för ett stort kryptovalutaevent och vad tekniken blockchain innebär för möjligheter. Kunskapen hos kvinnor har en tendens att inte alltid hänga med, man vågar ofta inte fråga. Sitter du på en tjejmiddag är det alltid lätt att berätta vem du har gått på dejt med, men att berätta om hur du sparar eller investerar verkar vara mer pinsamt eller svårt. För mig är det viktigt att förmedla det självförtroendet till kvinnor, att de ska våga prata om ämnen som de inte alltid tycker är så kul.”

Kerstin Hessius: ”Jag har många gånger tänkt på att karriärkvinnor som jag och Isabella framställs som övermänniskor, alltså som något ouppnåe­ligt. Jag försöker ta ner den bilden för att visa att det är möjligt för många, jag är en vanlig tjej.”

”Jag är uppvuxen i Nacka utanför Stockholm, och hade ganska mediokra betyg från gymnasiet, men jag lade i en extra växel när jag började på universitetet. Jag är definitivt inte unik på det sättet att jag är världens smartaste eller världens bästa på allt. Men jag har ’grit’, alltså ett inre driv. Det räcker väldigt långt. Det är också viktigt att kunna räkna, du måste alltid vara intresserad av att förstå hur ditt resultat uppkommer.”

”Och våga fråga, jag har alltid ställt frågor och jag har aldrig varit rädd för att göra det. Ibland gör man bort sig, men det är inte så farligt. Ställer du inga frågor, kommer du aldrig att lära dig mer. Att våga stiga fram ett steg, det är absolut viktigast. Övertygelse om att det faktiskt går att ändra på saker och ting i kombination med insikt om vad som är väsentligt leder ofta till framgång.”

Isabella Löwengrip: ”Jag har också alltid ställt frågor och det jag inte har kunnat har jag alltid frågat om. Jag har alltid varit extremt prestigelös, under de senaste tolv åren har jag startat tolv bolag. Åtta av de här bolagen har inte lyft, men fyra har gjort det. Och det innebär också att jag måste resa på mig efter den åttonde gången och tänka ’att det var inte så farligt den här gången heller’.

"Det är en bra kombination att vara prestigelös och modig. Och dessutom att veta att det alltid finns någon som kan lite bättre och att jag kan lära mig av den personen. Det har varit en viktig styrka genom åren.”

Okej, ni är varken unika eller ouppnåe­liga. Men hur viktig är passion som en drivkraft?

Kerstin Hessius: ”Engagemang är 90 procent i allt jag gör”

Isabella Löwengrip: ”Passion är min starkaste drivkraft i livet, allt jag gör handlar i grunden om det. I morse klev jag upp klockan fem, jag var så taggad av att börja på en ny vecka. Under så många år har jag känt samma glädje på måndagsmorgnarna, oavsett vilka utmaningar mina bolag står inför. Jag brinner för att skapa och att få bolagen att växa, nu är vi fyrtio anställda. Att få göra den här globala resan är det häftigaste jag har varit med om.”

Finns det något slut på passionen? Eller blir den bara större och större för varje dag?

Isabella Löwengrip: ”Nej, det finns inget slut. Framför allt inte för att kunna göra ett avtryck som gör skillnad på riktigt. Min stora mission i livet är inte att sälja skönhetsprodukter eller skor. Det intressanta handlar om vad du kan åstadkomma i samband med försäljningen. Till exempel i Riyadh i Saudiarabien, där vi nyligen börjat sälja, är det inte deodoranterna som gör skillnaden. Men de är inkörsporten och skapar en möjlighet att bland annat anställa kvinnor på plats. Det är min drivkraft, att kunna göra skillnad på riktigt.”

Kerstin Hessius: ”Mitt engagemang består mycket i att jag helt och hållet går upp i det jag gör. Jag tycker att det är världens finaste jobb att förvalta svenska folkets pensionspengar. Tänk både vår nuvarande och nästa generation.”

”Mitt engagemang sprider sig förstås i min organisation. Det märks att jag är en väldigt engagerad chef. Jag tyckte att det var lika kul när jag var vd för Stockholmsbörsen och även som vice riksbankschef.”

”Sedan kan jag tröttna, det händer när jag av olika skäl känner att jag inte kan bidra med så mycket mer. Jag har jobbat som anställd i hela mitt liv, men jag måste erkänna att jag blir lite avund­sjuk när jag hör Isabella berätta om sitt entreprenörskap. Dessutom har jag alltid jobbat i verksamheter som har haft positivt kassaflöde.”

Isabella Löwengrip: ”Samma här! Det har också gjort att jag har haft möjlighet att ta in kapital om jag vill. Men för mig har det alltid varit viktigt, också för att jag brinner för ämnet privatekonomi, att verkligen lära mig bygga upp ett bolag som tjänar pengar, krona för krona.”

Veckans Affärers årliga rankning av näringslivets mäktigaste kvinnor firar i år tjugoårsjubileum. Hur viktig är vår lista?

Isabella Löwengrip: ”Jätteviktig! Det som verkligen gör skillnad är förebilder, det har en otroligt stor effekt på män­niskor. Om du ser att någon annan har lyckats vågar du också göra samma sak. Sedan hoppas jag ju att den här typen av listor inte alltid ska behövas, men sett i ett globalt perspektiv kommer dem att behövas många år till. Den här typen av sammanställningar är också spännande för att det visar att det finns så många kvinnor i så många olika branscher.”

Kerstin Hessius: ”Jag tycker också att synliggörandet av kvinnor är viktigt. Det bygger självförtroende och det är värdefullt att få vara med på den här typen av lista. Det skapar också en stolthet i den egna organisationen och man ska inte underskatta hur mycket det påverkar omgivningen.”

Isabella Löwengrip: ”Det är också viktigt att förstå att det inte bara är jag som tar emot den här utmärkelsen, det handlar om en hel generation unga kvinnliga bloggare. Det finns en massa Blondinbellor där ute som har utvecklat sina bloggar och Instagramkonton till framgångsrika företag. För mig känns det som en hel generationen är med och delar på min utmärkelse.”

Foto: Lindsten/Nilsson

Hur viktig är frågan om jämställdhet för er?

Isabella Löwengrip: ”Vi arbetar med det varje dag, framför allt frågan om mångfald. I dag har vi till exempel ett åldersspann på 16 till 68 år i mina företag. Det är jätteviktigt att vi bättre utnyttjar varandras kunskap, här tänker jag framför allt på vikten av ett större åldersspann och att man talar olika språk och inte bara pratar kön.”

Kerstin Hessius: ”Jag håller verkligen med om att du inte bara får vara fixerad vid kön, det är viktigt med bred erfarenhet i ett företag. Det gör att man fattar bättre beslut. Jag reagerar på att det fortfarande finns företag som har bestämt sig för att bara anställa yngre män, eller för den delen bara unga kvinnor. Hur tänker man här, går det verkligen då att skapa en bra kultur? Det finns faktiskt vissa yngre företag som har en sådan stereotyp profil, det kan aldrig hålla långsiktigt.”

Går förändringarna för långsamt?

Isabella Löwengrip: ”Om det ska bli jämställt på riktigt måste fler kvinnor driva större företag och därigenom få mer att säga till om.”

”Du får inte makt genom att driva småbolag, antalet kvinnor som driver företag i Sverige som omsätter över 100 miljoner kronor är väldigt få. Men det är väldigt många män som gör det. Och tittar du på var riskkapitalet hamnar så är det huvudsakligen hos män, vilket är naturligt eftersom deras verksamhet är enklare att skala upp." 

"Det gör det mer lönsamt att investera i deras bolag och min vision är att hjälpa fler kvinnor att skala upp. Det kommer ge tillgång till både mer makt och mer kapital för att kunna växa snabbare.”

Ni är båda chefer. Vad är ett gott ledarskap?

Kerstin Hessius: ”Efter alla år jag har jobbat har jag kommit fram till att det viktigaste av allt är att bygga förutsättningar för trygga chefer. Det handlar om att tala om vad som gäller genom ett transparent ledarskap med tydliga beslutsvägar. Informella organisationer är det värsta som finns, du måste kunna förstå hur beslut fattas. Annars fokuserar folk på helt fel frågor, bortom affären. I stället börjar du koncentrera dig på hur du ska ta dig fram och vem du måste bli kompis med, det är det värsta chefskap som finns. Min viktigaste uppgift är att bygga trygga ledare. Trygg utan att bli bekväm. Trygga medarbetare blir dessutom sällan utbrända.”

Isabella Löwengrip: ”Frågan om ledarskap är otroligt bred. Och svaret ändras hela tiden beroende på vilken fas företaget befinner sig i. För mig handlar det just nu om att se till att alla våra anställda kan ha ett liv vid sidan av arbetet. Det föds många barn hos oss just nu, det är alltid en barnvagn i hallen när jag kommer in till kontoret vilket är väldigt roligt!”

”En stor utmaning för oss är att vi har så många nittiotalister anställda. Det är en ung generation med helt andra drivkrafter än tidigare generationer och hur får man dem motiverade?”

”I dag är det viktiga inte längre titlar, medarbetare måste få känna att de brinner för sin uppgift.”

Metoodebatten har fortfarande varit väldigt begränsad när det gäller näringslivet ...

Kerstin Hessius: ”För mig handlar det återigen mycket om tydligheten. Är organisationen väldigt informell finns det större risk för maktmissbruk. Jag har inte upplevt att näringslivet har en särskild ’tystnadskultur’.”

”Men den här debatten är absolut viktig, alla former av maktmissbruk är förstås förkastliga. Det som kommit fram är inte okej, men sedan måste det också finnas en bra process. Det får inte bli lynchstämning och jag tycker att det i vissa fall har gått för långt.”

Isabella Löwengrip: ”Jag kan också tycka att det har går lite för långt. Men det måste kanske också göra det för att sedan komma tillbaka och landa någonstans i mitten där vi hittar en väg framåt som är hållbar. Jag har sett några påhopp i debatten, men vi kvinnor har också flyttat fram positionerna och det är i grunden väldigt bra.”

Så förändringen kommer att bli var­aktig?

Isabella Löwengrip: ”Oh ja! Det är bara att titta på den feministiska historien, det har krävts en ganska hård konfrontation längs vägen för att skapa någonting som är bättre och mer hållbart för oss alla.”

Kerstin Hessius: ”Vi har till exempel skrivit brev till fondens större svenska bolag med innebörden att vi utgår ifrån att de för en diskussion utifrån de här frågorna. Och kring vikten av att ha en väl fungerande process i bolaget för att anmäla och utreda maktmissbruk. De svar vi har fått visar att företagen tar frågan på stort allvar.”

Ni är näringslivets mäktigaste kvinnor. Om ni var politiker och fick vara statsminister för en dag, vad skulle ni göra då?

Kerstin Hessius: ”Jag skulle prya!”

Hos Isabella?

Kerstin Hessius: ”Ha ha, nej, hos polisen och i skolan i våra mest utsatta områden, det är där vi har våra allra största utmaningar. Vi måste lyckas skapa ett tryggt samhälle där alla, men framför allt våra ungdomar känner hopp om framtiden. Och det här gäller ju även kvinnor i högsta grad. Jag tror den erfarenheten skulle göra mig till en bättre beslutsfattare.”

Isabella Löwengrip: ”Kanske ett lite tråkigt svar, men jag skulle prata ännu mer ekonomi med kvinnor. Det är en av mina hjärtefrågor och oerhört viktig för att få kvinnor att förstå hur viktigt det är med en ekonomisk buffert. Att du klarar att stå på egna ben, att du har råd att säga upp dig om du till exempel inte har en vettig chef. Att du ska ha råd att bo själv och kunna betala hyran, att över huvud taget bli ekonomiskt starkare. Det är jätte­viktigt! Alla i samhället mår bra av att kvinnor blir ekonomiskt starkare och det kommer i sin tur att ge en skjuts till vår befintliga tillväxt.”

Vilka är era bästa råd till dem som vill ta sig in på nästa års lista?

Isabella Löwengrip: ”Jag har mina tre T som jag alltid lyfter fram. För det första ska du alltid tänka större. Jag tjatar om att skala upp, men det är väldigt viktigt. Det andra är vikten av att bygga rätt team, du behöver inte kunna allting själv. Jag är egentligen inte superbra på något, men min styrka är min energi och att jag är visionär. Sedan har jag otroligt kompetenta människor runtomkring mig som ser till att allting blir av hela tiden. Och har du inget team så måste du skaffa dig det, när jag var sexton år spenderade jag mitt barnbidrag på att bjuda på lunch för att bygga nätverk!”

”Mitt tredje T handlar om tajmning, den är jätteviktig. Framför allt när du är ung och lyssnar så har du en förmåga att snappa upp trender mycket snabbare än större bolag. Träna på att känna av när tajmningen är rätt.”

Kerstin Hessius: ”Våga synas! Ställ dig på en scen, var modig. Jag tycker att du uttrycker det bra, Isabella. Utmana dig själv, vad är det värsta som kan hända?”

”Se också till att längs vägen skapa dig en ekonomisk trygghet. Den tryggheten är viktig och skapar förutsättningar att ta dig fram, till exempel att våga lämna ett jobb eller en chef som inte känns rätt. Det har jag alltid gjort. Våga mer och låt dig styras av din egen inre drivkraft!” 

PODD: Lyssna på hela intervjun med Isabella Löwengrip och Kerstin Hessius.
LÄS MER: Hela listan - Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2018