Näringslivets mäktigaste kvinnor 2018: Techprofilerna

1. Danica Kragic Jensfelt
Ålder: 46 Programchef: Wasp

INTERVJU: "Industrin behöver det vi utvecklar – och det är bråttom nu"

2. Anna Wikland
Ålder: 36 Sverigechef: Google

Fortsätter att ratta den globala sökmotorn i Sverige. Där driver och debatterar hon frågor om teknologi, automatisering och framtida sysselsättning.

3. Lisa Lindström
Ålder: 44 Vd: Doberman

En sedan länge hyllad vd vars byrå nyligen blev rankad som ett av Sveriges mest innovativa företag. Numera driver de även ett riskkapitalbolag som investerar i bolag där den digitala användarupplevelsen är kritisk för framgång.

4. Sara Mazur
Ålder: 51 Forskningschef: Ericsson Research

Har ett av Sveriges tyngsta uppdrag för att bana vägen för nästa våg av digitaliseringen – 5G. Dessutom beskrivs hon som en fantastisk ledare som står för banbrytande perspektiv och som sätter villkoren för resten av industrin och näringslivet.

5. Stina Bergfors
Ålder: 45 Medgrundare: United Screens

Toppositionen på Google ledde henne vidare till onlinevideonätverket som samarbetar med fler än 550 Youtube-profiler. I början av 2018 köptes bolaget upp av Bertelsmanägda RTL Group för 120 miljoner kronor.

6. Robin Teigland
Ålder: 53 Professor: Handelshögskola i Stockholm

Den sjätte kvinnan någonsin att bli professor på Handels där hon specialstuderar unicorns. Utöver forskningskarriären har hon arbetat med riskkapital i Silicon Valley, verksamhetsstyrning i Chile, internationell banking i Philadelphia och drivit en startup i Norge.

7. Sara Öhrvall
Ålder: 46 Medgrundare: Mindmill Network

Enligt henne kommer AI-boten vara den smartaste personen på kontoret i framtiden. Hon är en välläst krönikör, eftertraktad föreläsare och åtråvärd styrelsemedlem med stor expertis inom digital transformation.

8. Anna Felländer
Ålder: 41 Senior rådgivare: Boston Consulting Group

Tidigare har hon haft titeln ”digitaliserings- och framtidsekonom” på en av storbankerna. Nu är hon konsult och sitter även med som rådgivare i regeringens Digitaliseringsråd sedan 2017.

9. Darja Isaksson
Ålder: 42 Digital strateg: Future Transparent

Hon tar varje tillfälle i akt att belysa hur viktig den digitala revolutionen är för både tillväxt och hållbarhet. Hennes digitalbyrå är specialiserad på framtidens digitala erbjudanden och morgondagens livsstilsprodukter. Sitter sedan 2017 med i Digitaliseringsrådet samt Nationella innovationsrådet.

10. Sabina Wizander
Ålder: 31 Kommersiell chef: Kry

Började på den digitala vårdstartupen i början av 2018. I somras tog bolaget in 200 miljoner kronor i en av den svenska startupscenens största investeringsrundor för året. Hon har även en bakgrund som investment manager på riskkapitalbolaget Creandum.

11. Jenny Nordenborg
Ålder: 30 Studiochef: Stardoll

Redan innan lansering fick hennes VR-spel pris. Tidigare har hon grundat spelstudion Neat Corporation, bjudits in för att pitcha för Google och driver nätverket Women in Games i Stockholm.

12. Tuva Palm
Ålder: 43 CTO och CPO: Nordnet

Hon lämnade Klarna för att ta Nordnet till nästa nivå – vilket betyder att ta täten i transformationen med att förnya och omdefiniera finansbranschen. Sitter i styrelsen för Lunar Way som ska släppa en dansk bankingapp i Sverige och hon leder startupeventet Sthlm Tech.

13. Claudia Olsson
Ålder: 33 Grundare och vd: Exponential

Veckans Affärers forna supertalangen har fördjupat sig i robotteknik i Sydkorea, jobbat som rådgivare åt utrikesdepartementet, skrivit framtidsrapporter åt Digitaliseringskommissionen och arbetat för FN i New York. Numera är hon vd för tech-konsultbolaget som hon själv grundade.

14. Ishtar Touailat
Ålder: 31 Innovationschef: Tieto

Med erfarenhet som entreprenör och ett stort engagemang för startups blev hon nyligen innovationschef på ett av Nordens största IT-konsultbolag. Dessutom motiverar och stöttar hon dagligen kvinnor i att uppnå sina mål och att våga satsa på traditionellt manliga yrkesroller.

15. Susana Meza Graham
Ålder: 41 COO: Paradox Interactive

En av spelbranschens mäktigaste kvinnor som har jobbat på bolaget sedan 2004. Bara under senaste året har det gått som tåget med en stigande aktiekurs och bolaget har även flaggat för fler förvärv inom kort.

16. Mengmeng Du
Ålder: 37 Grundare: Get Geek

Hon har varit operativ chef på poddplattformen Acast och ansvarat för lanseringen av Spotify på flera marknader. Nu ligger fokus på att bygga det egna bolaget – ett Uber med privatpersoner som kan hyras in för tekniksupport till både privatpersoner och småföretag inom 24 timmar.

LÄS MER: Hela listan - Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2018