Här är bolagen som flyger just nu

Förra veckan slogs världens börser av oron över Donald Trumps hot om handelskrig. Under denna vecka återstår att se hur omvärlden reagerar på presidentens protektionistiska åtgärder.

Kraftiga kursnedgångar skakade om börserna under torsdagen och fredagen som gick och Stockholmsbörsen sjönk då med drygt 3 procent, skriver Dagens Industri.

Det så kallade skräckindexet VIX steg från 16 till 25 procent och närmade sig samma nivåer som under börsoron i februari.

Handelspolitiska utspel från EU och Kina väntas sätta sin prägel på börsveckan. Under måndagen publiceras även en del makrostatistik som amerikanskt inköpschefsindex.

Det råder höga förväntningar om att inköparna är fortsatt optimistiska och ISM-siffran väntas landa på 59,9, vilket skulle betyda en uppgång jämfört med den höga noteringen på 59,0.

I Sverige kommer besked om industriproduktion i januari. Om produktionen, som ökat med 8 procent i årstakt håller i sig återstår att se.

När det gäller bolagsfronten är det något lugnare. Däremot släpper flygindustrin sin trafikstatistik och där finner vi samtliga tre av de större nordiska flygbolagen.

Norwegians trafik ökade i januari med 30 procent och Finnair med 19 procent. Däremot minskade SAS trafiken med 7 procent.

En fråga som är viktig för flygbolagen är om prispressen har stannat av. Trenden bland de nordiska flygbolagen skiljer sig.

Norwegian har fortsatt minska intäkten per flygenhet, samtidigt som SAS har lyckats öka priset en aning under set senaste kvartalet. Aktiemarknadens respons har varit positiv då SAS och Finnairs kurser höjts medan Norwegian fått ta stryk med en brant nedgång.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST