ANNONS

”Vi måste bli bättre på att förmedla vår viktiga samhällsroll”

Elnätsföretaget Ellevios uppgift är att bygga framtidens infrastruktur, så att Sverige kan fortsätta utvecklas.  ”För att lyckas med det krävs en mångfald inom bolaget som återspeglar samhället”, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

En mer jämställd energibransch är inte bara bra för återväxten och utvecklingen; det är också viktigt för samhället.

”Kvinnor är en minoritet i vår bransch, men definitivt inte i samhället. Därför är jämställdhet en av våra viktigaste framgångsfaktorer. Om vi speglar vår organisation mot hur samhället ser ut så kommer vi också att kunna utveckla Ellevio snabbare”, säger Johan Lindehag.

Varför är könsfördelningen så ojämn inom tekniska yrken?

Ellevio

Ett framgångsrikt mångfaldsarbete startar med ledningen – vilket Ellevio är ett gott exempel på – med en könsfördelning på 55 procent kvinnor och 45 procent män i ledningen. År 2017 var andelen kvinnliga medarbetare i organisationen 27 procent. Målet 2023 är 33 procent och för att uppnå det behöver hälften av Ellevios nyrekryteringar vara kvinnor. 

Läs mer om Ellevio här

”Jag tycker att det är märkligt. I grund och botten finns det massor av kvinnor som är väldigt duktiga på matematik och fysik och som naturligtvis skulle bli mycket bra ingenjörer, vilket det råder brist på. Alla förutsättningar finns egentligen på plats”, säger Johan Lindehag.

Johan Lindehag menar att det bland annat handlar om ett marknadsföringsmisslyckande. Han förklarar att många tror att branschens enda uppgift är att stoppa kablar i backen, men det Ellevio framförallt gör är att bygga framtidens infrastruktur så att Sverige kan utvecklas:

”Vi måste bli betydligt bättre på att förmedla vår samhällsroll. Utan oss skulle Sverige stanna. Vi spelar en nyckelroll i omställningen till ett hållbart energisamhälle och vår utmaning framöver är att skapa ett intresse och en nyfikenhet kring vad Ellevio åstadkommer.”

Enligt Ellevios nuvarande affärsplan som sträcker sig till 2023, ska bolaget öka andelen kvinnor med 1 procent varje år. Det betyder i praktiken att hälften av alla nyrekryteringar ska vara kvinnor.

”Vi är i dagsläget under expansion och i samband med nyrekrytering har vi också möjligheten att öka jämställdheten inom bolaget”, säger Johan Lindehag.

Som ett led i Ellevios jämställdhetsarbete har de valt att inleda ett samarbete med tre organisationer som varje dag arbetar med jämställdhetsfrågor: Female Legends, Popkollo och Stockholms Fotbollförbund. Genom initiativet, som döpts till Switch, vill Ellevio hitta nya lösningar och bidra till en positiv utveckling i branschen. 

”En viktig del i vårt fortsatta arbete är att stötta initiativ som leder till en ökad jämställdhet. Just fotboll, musik och e-sport är traditionellt mansdominerade områden och därför vill vi lära oss mer om hur dessa organisationer arbetar för att motverka ojämställdhet”, säger Johan Lindehag och avslutar:

”Vi hoppas på en ”ge och ta-relation”. Att vi lär oss mycket och att de tjejer som redan har ett tekniskt intresse också bibehåller det, i till exempel valet av utbildning. Vi vill också att fler kvinnor vill bli chefer, att de ska välja att arbeta inom vår bransch och förhoppningsvis väljer oss som arbetsgivare.”


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  2. Forna världsartisten går mot sitt andra stora genombrott – som vd för familjeföretaget
  3. Blågul totaldominans bland Nordens 10 hetaste aktier att köpa just nu
  4. ”I dag handlar entreprenörsdrömmen om att bygga bättre företag – inte större”
  5. Deppiga inköpschefer sänker börsen – Swedbank åter i fokus
  1. Så gick Supertalangen från idé till att sälja t-shirts med ”Skam”-citat för en kvarts miljon kronor på två veckor
  2. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  3. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  4. Listan: Börsens allra bästa köp – enligt 988 analyser
  5. Experterna förklarar: Så påverkas börsen av kronraset – och här är aktierna som gynnas mest

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.