Appen som har rusat förbi Snapchat, Instagram och Facebook – ”nya” Instagram är här

Från plats 99 till nummer 1 för App Store i Storbritannien på en vecka. Det är facit för appen Vero. Den annonsfria appen låter användare dela foton, addera länkar och rekommendera böcker, filmer och tv-serier till sina vänner. Appen är skapad av multimiljardären Ayman Hariri som har ett minst sagt skamfilat förflutet.

"Nya Instagram"

Det är vad många Vero-användare (Vero betyder sanning) har börjat kalla appen.

Vero utmålar sig som ett socialt nätverk som "låter dig vara dig själv". BBC ser appens snabba framgång som ett tecken på att sociala medier-användare letar efter alternativ för etablerade plattformar som Snapchat, Instagram och Facebook.

Medan appen precis som andra sociala medier-plattformar gör det möjligt att följa vänner, varumärken och äkta kändisar skiljer sig Vero åt genom att den inte har något användarnamn, utan man registrerar namn, e-post och telefonnummer.

Tekniska problem med krascher och annat kan dock vara ett tecken på att appen har vuxit lite väl snabbt under kort tid – på bara en vecka har Vero gått från plats 99 till nummer vid 1 App Store i Storbritannien på en vecka.

Affäridén till Vero föddes av mångmiljardären Ayman Hariri 2015 utifrån en frustration över all reklam som visas på Facebook och Twitter.

Han är son till Rafiq Hariri som var premiärminister i två omgångar innan han mördades år 2005.
Före det att Rafiq Hariri blev premiärminister så startade han byggbolaget Saudi Oger.

Bolaget har bland annat legat bakom projekt som hotellet Ritz-Carlton i Riyahd, King Abdullah University of Science and Technology vid Röda Havet och kraftverk kopplade till den saudiska statsägda oljejätten Saudi Aramco.

Efter faderns död var Ayman Hariri och hans bror Saad Hariri engagerade i att driva Saudi Oger fram till att verksamheten fick läggas ned på grund av misskötsel i september 2017.

Bolaget efterlämnade 3,5 miljarder dollar i skulder och tusentals obetalda migranter som bodde i trånga kackerlacks-angripna bostäder och led brist på vatten, mat och läkemedel.

Regeringen erbjöd visserligen många arbetare flyg hem, men många chansade och hoppades på betalning för att ha något att ta med sig till sina familjer i hemlandet.

Det gick till och med så långt att den saudiske arbetsministern Mufrej al-Haqbani hotade med att föra Saudi Oger till rätten då bolaget envist vägrade att betala trots att konkurrerande byggbolag redan hade börjat öppna plånböckerna.

Därmed är det kanske lite lustigt i sammanhanget att Vero betyder sanning då Saudi Oger knappast kan anses ha hållit sig till den i det att man lovade migranterna att få betalt för sitt arbete.

Det gör det också minst sagt tveksamt om det kommer att gå att lita på etiken kring "nya Instagram".


Den snabba Vero-tillväxten började med att medlemmar i tatuerings- och så kallade cosplay-grupper (klär upp sig som en karaktär från en tv-serie, film eller bok) lämnade andra sociala medier-plattformar för att gå över till appen.

Det kunde exempelvis räcka med en sökning på #vero för att få upp tusentals Instagram-bilder där användarna informerade följarna om att man numera kunde hitta dem på appen.
Men förutom tekniska problem som Vero visserligen säger att man arbetar med att lösa råder förvirring bland användarna hur appen fungerar.

Vissa användare har exempelvis blivit mäkta irriterade över att förändringar i algoritmen har lett till att Vero har gått från att presentera inläggen i kronologisk ordning till att lyfta fram de inlägg som får flest likes, kommentarer eller delningar.
CNBC menar att främsta framgångsfaktorn för Vero tycks bero på att appen varken har annonser eller spårar användardata.

Vero är för tillfället gratis, men på sikt ska användare få betala en prenumerationsavgift och därmed även slippa annonser i framtiden.

Stora utmaningen för Vero består i att fortsätta rida på den snabbt växande vågen av appens popularitet, enligt BBC.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.