Fotograf: Malin Hoelstadl/SvD/TT

LENA APLER: Det här är bankernas bästa chans att överleva finansracet som väntar

"De sitter med uråldriga system som är lappade och lagade i 40 år..."

Få om någon har större insyn i svenska finansbranschen än Lena Apler, 66. Efter nästan 20 år i den traditionella bankvärlden, varav merparten i ledande positioner på SEB, bytte hon sida och skulle så småningom bli en av deras tuffaste utmanare.

Collector som hon grundade strax före millennieskiftet har växt till en miljardaffär – och gjort henne förmögen. Kapital som hon till stor del investerat vidare i andra fintechbolag, både privat och genom bankens riskkapitalfond Collector Ventures.

Di Digital rankade henne häromåret som en av de mäktigaste tech-investerarna i Sverige.

Hon talar alltså i egen sak, men är långt ifrån ensam i bedömningen att det kommer blåsa upp till storm i branschen de närmaste åren.

”Jag tror det kommer bli en kapplöpning”, säger Lena Apler till VA.

Hon pekar på förändrat regelverk som är till fördel för utmanarna. Framförallt nya EU-direktivet PSD2, som ska införas i år, ritar om spelplanen. Det innebär att banker kommer att tvingas dela med sig av kunddata till tredje part, under förutsättning att kunden går med på det.

Det är ett hot att ta på allvar för storbankerna, enligt Apler.

”Om du tvingas öppna upp dina API:er och låta kunden bestämma över sin egen data är det klart att du utsätts för konkurrens. Jag är jätteotålig att komma igång med PSD2, men jag tror inte att Johan Torgeby (vd för SEB) är lika otålig”, säger hon.

Det är oerhörda summor som står på spel. En sammanställning från TT visar att de fyra storbankerna gjorde en vinst på sammanlagt 105,7 miljarder kronor förra året.

Ännu så länge har de lyckats försvara sina höga vinstmarginaler. Frågan är hur länge med tanke på att digitala aktörer blir allt tuffare utmanare.

”Konsumenten inser att man kan ta makt över sin egen ekonomi på ett helt annat sätt i dag. Att gå till banken med mössan i handen finns inte längre. Att gå till en bank finns ju knappt längre”, säger hon och fortsätter:

”Den nya generationen har aldrig varit inne på ett bankkontor. De är helt illojala och struntar fullständigt i vad det står för namn på banken. De söker all information på sin telefon. Man köper tjänster och produkter där det är bäst, effektivast och billigast. En mycket mer kritisk och upplyst konsument helt enkelt.”

Fotograf: Nordic Business Forum

En av kassakorna som håller på att glida finansjättarna ur händerna är aktiefonder. De har länge levt gott på höga förvaltningsavgifter, men möter ny konkurrens i form av robotrådgivare. Lena Apler är delägare i aktiestartupen Sigmastocks, som skapar skräddarsydda portföljer med en egen algoritm.

LÄS ÄVEN: Fintech-duon: ”Vi vill göra ett avtryck och förändra hela branschen i en mer positiv riktning”

”Jag tror absolut att robotrådgivning kommer att växa kraftfullt. Det är få som tror att människor som både har goda och dåliga dagar och andra incitament än kundens, är duktigare på att ge objektiv rådgivning än en robot eller AI-mekanism som bara tar hänsyn till fakta.”

Samtidigt brottas storbankerna med svagt förtroende i kundleden. När Svenskt Kvalitetsindex gör återkommande mätningar över kundnöjdheten hamnar nischbankerna högst i rankingen, och storbankerna i botten.

”Det kan jag förstå. Jag tror inte att den breda massan blir så väl omhändertagen. Jag tror att man prioriterar enligt pyramidprincipen. De rikaste får jättemycket men den breda basen längst ner får ingenting alls”, säger Apler.

Vad hade du själv gjort som storbankschef?

”Jag inser ju som kommer från en gammelbank att det är en jätteskillnad på att vända en tusentonnare jämfört med en liten snabb ribbåt. Det tar väldigt lång tid. Jag hade börjat med att bygga en ny digital bank vid sidan om. Så hade jag låtit den nya växa och den andra krympa. Jag tror det är svårt att konvertera.”

Hon utvecklar:

”Ska du konvertera den gamla banken till en ny digital bank har du så mycket motstånd på vägen. Du har exempelvis 20 000 tjänstemän som inte tycker det är så kul. Och passivt motstånd kan vara ganska effektivt. Jag tror mer på att skapa en ny bank parallellt och låta den gamla finnas kvar i liten skala.”

Collector som började med fakturaköp fick banktillstånd först 2015. Sedan dess har erbjudandet breddats till att omfatta kort, sparkonton och lån till företagare och privatpersoner.

”Vi är en bank bara sedan två och ett halvt år och har därför ingen legacy. Vi utvecklar våra egna IT-system till exempel, vilket också är en jätteutmaning för storbankerna. De sitter med uråldriga system som är lappade och lagade i 40 år vågar jag säga eftersom jag började på SEB då. Vi utvecklar nytt och agilt i moduler hela tiden. Vi har ingen utmaning i konverteringen.”

”Vår utmaning är att hinna utveckla tillräckligt snabbt. Att vara tillräckligt relevanta för kund och paketera och distribuera på rätt sätt.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST