Experten: Så skapar du engagerade medarbetare

I veckans avsnitt av podden "Min bästa idé" träffar vi organisationsexperten Niklas Delmar.

Ett stenhårt fokus på marginaler, siffror och resultat leder inte alls till långsiktig ekonomisk framgång. Våga vänd ryggen till resultat och börja istället med att skapa engagerade medarbetare, anser organisationsexperten Niklas Delmar.

Skulle du fråga 100 personer på gatan om deras engagemang på jobbet skulle 73 av dem säga att de inte bryr sig. 11 av dem skulle till och med säga att de direkt vantrivs på sin arbetsplats. Bara 16 av 100 skulle säga att de känner engagemang för sina arbetsuppgifter, visar undersökningar som mäter engagemang på jobbet.

"Skälen till bristande engagemang på jobbet beror ofta på att det inte är särskilt tydligt vad du faktiskt ska göra där, det saknas en individuell utvecklingsplan och målsättningarna är otydliga", säger Niklas Delmar, en av grundarna av Hej Engagemang som är ett initiativ för att just skapa större engagemang.

Samtidigt som vi alla vet nånstans att det är med engagemanget vi måste börja för att skapa långsiktig tillväxt, menar han.

"Vi har allt för länge tagit för givet att medarbetare är engagerade bara för att de får en lön, samtidigt som hårda krav utifrån på resultat och siffror tar fokus ifrån engagemanget som grundläggande förutsättning."

Några exempel på svenska företag som arbetat målmedvetet med att lägga betydligt mer vikt vid frågan om engagemang är bland annat ICA som genom sina åtgärder ökat sin produktivitet med 20 procent.

Ett annat exempel är läkemedelsbolaget Roche som under fem års tid ökat andelen engagerade medarbetare från 12 till över 90 procent och har under samma tid mångdubblat sin lönsamhet, berättar Niklas Delmar.

Så hur börjar du konkret för att skapa ett större engagemang?

"Det kan vara superenkla saker som att till exempel börja morgonen med att le mot dina kollegor på jobbet och säga 'god morgon!'"

Lyssna till hela samtalet med Niklas Delmar i senaste avsnittet av lunchpodden "Min bästa idé", här får du fler konkreta råd om hur du skapar större engagemang och därigenom även ökad ekonomisk lönsamhet. Och lyckligare medarbetare.

Följ Ulfs dagliga luncher på Instagram med personerna med idéerna som bygger det nya näringslivet.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Efter Afound: Nu öppnar H&M ny outlet i Stockhomsförort
  4. Hon byggde ett miljonbolag från en etta i Botkyrka – nu är hon på jakt efter kvinnliga superentreprenörer
  5. Bud på småbolaget trumfas med ännu högre premie – aktien tokrusar
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  3. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  4. Topp 10: Aktierna med starkast köpsignaler just nu
  5. Rockström: Så halverar vi klimatutsläppen till 2030 – ”Digitala revolutionen är världsekonomins joker”

För dig som prenumerant