Experterna: Så optimerar du din portfölj efter veckans börsfall

Enligt experterna finns det nu två vägar att gå.

Veckans tidigare börsras satte inte så djupa spår som man kan tro, säger två experter till Dagens Industri, som menar att det nu finns två vägar att gå.

Den ovanligt breda nedgången hade avvikelser i sitt mönster, menar Nordeas chefsstrateg Michael Livijn:

"När risknivån och volatiliteten ökar går man från cykliskt till klassiska defensiva sektorer som hälsovård och dagligvaror. Men vid den här nedgången har inte det mönstret följts."

Ur ett investeringsperspektiv är det många som nu undrar om detta är startskottet på en era med en ny kraftig nedgång eller inte.

Michael Livijn menar att det lutar åt att det inte är så. Han poängterar även att man får skilja på den tekniska delen av marknaden, som han menar låg bakom en del av fallet, och de fundamentala utsikterna.

"Jag har svårt att se att den globala ekonomin skulle ha sprungit in i en vägg på två dagar", säger han.

Skandias sparekonom Maria Landeborn säger att alla såg positivt på marknadsutsikterna förra veckan:

"Förutsättningarna för risktillgångar såg fina ut med tillväxt som är allt starkare globalt, få länder i lågkonjunktur, låga räntor – även om de stigit något – och bolagsvinster som väntas öka med 8-10 procent i år. Det har inte förändrats."

Enligt Maria Landeborn finns det även möjliga köptillfällen efter börssmällen.

"Vissa aktier har ju fallit med upp till 10 procent de här dagarna. Om det är bolag man är intresserad av så är det absolut köpläge. Men den strategin tror jag bara passar ett fåtal. För de långsiktiga spararna är det sitt still i båten som gäller. Man ska inte göra något överilat så fort det skakar till", säger hon.

Beroende på om man är aggressiv eller passiv med sina placeringar finns det olika sätt att hantera situationen:

"Har man en portfölj som innehåller annat än aktier, exempelvis räntor, så kan ett första steg vara att balansera tillbaka till där man var för en vecka sedan – genom att faktiskt köpa aktier", säger Michael Livijn.

Nästa steg är att öka ytterligare.

"Då skadar det nog inte att avvakta ett litet tag till och se vad som händer i det korta perspektivet. Men givet att den fundamentala bilden är oförändrad tror jag man kan börja fundera i köpbanorna."

Michael Livijn konstaterar även att man ska se över hela portföljen i ett sådant här läge och inte bara jaga vad någon ser som ett givet köp.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST