ANNONS
Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify.

Bli din egen bank: Tjäna pengar på peer-to-peer-lån

Häng på finansvärldens motsvarighet till Uber och Airbnb. En modell baserad på delningsekonomi gör det både billigare och lättare att låna och investera.

Att låna av varandra har vi gjort i alla tider: den som har pengar över lånar till den som är i behov, oftast via en bank, som givetvis vill ha sin – alltid oproportionellt stora – del av kakan. Men tack vare den snabba teknikutvecklingen kan man nu skippa mellanleden, och istället komma i direktkontakt med investerare eller låntagare.

”Du som investerar i peer-to-peer-lån gör det i en korg av låntagare, så du har en spridning, med flera olika låntagare i din korg. Vi vänder oss endast till kreditvärdiga låntagare med god och sund ekonomi”, säger Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify, en digital marknadsplats som sköter den administrativa processen – från kreditbedömning till upprättande av avtal.

”Vi gör allt det banken gör gällande blancolån, med det är ”peers” som står för kapitalet och därmed får avkastningen.”

Lendify vill tillsammans med kunderna skapa en bättre marknad för lån och investeringar. Vill du vara med och utmana storbankerna – och samtidigt få en smartare ekonomi?

Investera i lån här!

Gör som bankerna

Vanliga investerare kan med andra ord tjäna pengar på samma sätt som bankerna gör, i ett tillgångsslag som inte korrelerar med aktiemarknaden – och dessutom ger en betydligt bättre avkastning än traditionella räntor.

”Våra investerare har haft en genomsnittlig årsavkastning på cirka 6 procent, efter kreditförluster och avgifter”, berättar Erika Eliasson.

Trygghet för användarna

Kärnan i Lendifys verksamhet är kreditbedömningsprocessen – vilket skapar en trygghet för användarna.

”Genomsnittslåntagaren är 44 år, tjänar 400 000 kronor om året och vill låna för att till exempel renovera sitt boende.”

Investeraren har alltid ett avtal direkt med låntagarna. Skulle Lendify, mot all förmodan, inte kunna driva sin verksamhet vidare, har bolaget ett avtal med Lindorff, ett av Europas största kredithanteringsbolag – så att de kan ta över hanteringen av avtalen mellan investerarna och låntagarna.

Se filmen: Storbankernas glansdagar är förbi - del 1 av 5

Se alla episoder av miniserien "Utmana banken"!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST