Fotograf: Hasse Holmberg/TT

”Vårt besök i en H&M-butik visar allt som är fel med varumärket”

Varför säljer plötsligt inte H&M-kläder? Reportern har svaret efter att ha besökt en flaggskeppsbutik.

Kungen av fast fashion är i gungning efter en ännu en rapport med svag försäljning som fick aktiekursen att störtdyka. Affärstidningen Business Insider (som VA har ett samarbete med) har besökt en av H&M:s butiker i New York för att förstå vad som gått snett.

H&M:s butik i Soho på Manhattan ligger i en av stadens livligaste affärsstråk. Reportern Mary Hanbury konstaterar direkt att butiken är tom, vilket kanske inte är så förvånande med tanke på att det är lunchtid på en veckodag.

Men kontrasten mot konkurrenten Zaras butik, som ligger intill, är slående. Där är det samtidigt fullt med folk som letar fynd på vinterrean. En stor skillnad mellan H&M och Zara är att de sistnämnda har en stor del av produktionen i närheten av huvudmarknaderna. Det innebär en snabbare produktionscykel.

För Zara tar det bara fem veckor att utveckla en produkt från idé till plagg i butik, skriver Business Insider. Det tar längre tid för H&M, som dock inte ger något svar på BI:s fråga om exakt hur länge.

I butiken på Manhattan är H&M:s tröghet att anpassa sig till nya trender märkbar, enligt BI. Skyltfönstret som ska locka kunder ser trist ut, samtidigt som Zaras drar större uppmärksamhet från förbipasserande.

Ytterligare ett tecken på H&M:s kris är att röda lappar syns överallt. Rea-sektionen tar upp nästan en tredjedel av första våningen. Där ligger dessutom olika stilar huller om buller, vilket gör det svårt att förstå målgruppen för kläderna.

Ett av H&M:s problem är att de försöker erbjuda allt till alla, och att budskapet därmed blir förvirrande, menar BI:s reporter.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST