Sveriges 101 Supertalanger 2018 – Samhällsbyggare

Här är Sveriges mest begåvade samhällsbyggare just nu.

1. Ahmed Abdirahman
Ålder: 31
Bolag: The Global Village/Stockholms handelskammare

Efter att ha flytt krigets Somalia med sin familj hamnade han i Tensta. Där var han med och drog i gång Järva filmfestival och startade sedan politikerveckan för att få ut politikerna i verkligheten.

LÄS MER: Han vill berätta en ny historia om Sverige

2. Hugo Larsson
Ålder: 26
Bolag: Save by Solar

Före detta Uppsalastudent som i dag är en av grundarna till ett solcellsföretag med ett unikt koncept som, med hjälp av en algoritm, optimerar solcellsinvestering.

3. Vendela Ragnarsson
Ålder: 27
Bolag: Vendela Ragnarsson AB

Opinionsbildare, jämställdhetsentreprenör och konststudent som under 2017 lämnade byrån Ciceron Group för att vara med och grunda det politiska partiet Initiativet.

4. Tanmoy Bari
Ålder: 28
Bolag: Greenely

Grundare till hållbarhetsbolaget som tillsammans med KTH och Stanford University tagit fram en lösning som ska hjälpa hushåll i Sverige och USA att minska sin energiförbrukning.

5. Mouna Esmaeilzadeh
Ålder: 37
Bolag: Karolinska institutet

Läkare och entreprenör som förespråkar användandet av modern teknik som AI inom vården. Hon har startat sin egen klinik, hjärnforskat och arbetat med människorättsfrågor inom FN.

6. Johanna Landberg
Ålder: 31
Bolag: SPP

Ekonom som brunnit för hållbarhetsfrågor sedan barnsben och som blev SPP:s nya hållbarhetschef under 2017. Tidigare har hon bland annat arbetat med hållbarhetspionjären Stina Billinger.

7. Nadja Forsberg
Ålder: 29
Bolag: Swedish Stockings

Tillsammans med sin kollega och medgrundare startade hon strumpbyxmärket som riktat in sig på hållbarhet. De har bland annat uppmärksammats av det internationella modemagasinet Vogue.

7. Linn Frisinger
Ålder: 30
Bolag: Swedish Stockings

Med hållbart producerade strumpbyxor har hon tillsammans med sin medgrundare haft som mål att influera till en mer miljövänlig livsstil. På kort tid har de lyckats växa och även ro hem ett samarbete med Indiska.

9. Rebecka Carlsson
Ålder: 30
Bolag: Gigafood

Miljökämpe som varit med och grundat matföretaget som vill uppmuntra till hållbart ätande. Utöver det har hon även varit politisk sakkunnig till Sveriges vice statsminister och miljöminister.

10. Amanda Oxell
Ålder: 29
Bolag: Annonsrådet, Group M

Debattör som driver jämställdhetsfrågor och har grundat Annonsrådet. Hon är även digital strateg på mediebyrån Wavemaker. Senast har hon tagit fram "Checklistan för jämställd reklam och marknadskommunikation".

11. Vanja Tufvesson
Ålder: 32
Bolag: Pink Programming

Datasnille och grundare av organisationen som ska uppmuntra och inspirera fler kvinnor att ge sig in i programmeringsvärlden och lära sig koda.

12. Axel Hellström
Ålder: 29
Bolag: Hygglo

Medgrundare av sajten som vill skona miljön och minska onödig konsumtion. Affärsidén är att privatpersoner och företag kan hyra ut saker som de inte har användning för varje dag.

13. Filip Elland
Ålder: 31
Bolag: Castellum

Sedan han började som hållbarhetssamordnare på Castellum har han arbetat hårt för att driva förändringsarbetet framåt, numera är han hållbarhetschef. Bolaget har tilldelats flera utmärkelser för sitt arbete.

14. Sebastian Hermelin
Ålder: 29
Bolag: War on Cancer

Ingenjör från KTH som tillsammans partnern Fabian Bolin startat en plattform för cancerdrabbade. Den ska hjälpa patienter och anhöriga med mental återhämtning genom att dela sina historier och få finansiellt stöd.

14. Fabian Bolin
Ålder: 30
Bolag: War on Cancer

Inledde karriären inom bankvärlden för att sedan bli skådis. I dag driver han, efter att själv ha fått diagnosen leukemi, waroncancer.com – en social plattform där cancerpatienter såväl som anhöriga kan stärka varandra genom kampen.

16. Ida Östensson
Ålder: 32
Bolag: Make Equal

Startade redan i grundskolan sin första jämställdhetsgrupp. Sedan dess har hon engagerat sig för ett mer jämställt och jämlikt samhälle. Egengrundade stiftelsen Make Equal jobbar med lösningsfokuserade jämlikhetsmetoder.

17. Julia Wiklander
Ålder: 30
Bolag: Girls' Globe

Ekonom i grunden som startat onlinetidskriften Girls' Globe, vars syfte är att öka medvetenheten och inspirera till förändring för kvinnor och unga flickor runt om i världen.

18. Emma Rosman
Ålder: 29
Bolag: Welcome

Vd och grundare för integrationsappen Welcome där man kan få stöd med allt från olika frågor om samhället, till att börja bygga sitt sociala och professionella nätverk.

19. Sepehr Mousavi
Ålder:33
Bolag: Plantagon

Hållbarhetsstrateg, ordförande för den nationella kommittén ''Hållbara smarta städer och samhällen'' och representant i europeiska Sustainable Smart Cities and Communities.

LÄS MER: Hela listan - Sveriges 101 Supertalanger 2018


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST