Fotograf: Eva Dahlin

Forskaren testade allt inom självhjälp i ett år – det här är vanorna han ändrade

Genom att själv agera försökskanin har ekonomiforskaren Carl Cederström gått till botten med den miljardomsättande självhjälpsindustrin.

Idleness-metoden, pomodoro-tekniken och regelbunden träning på crossfit-gym. Det är bara några av de förändringar docenten i företagsekonomi vid Stockholms universitet, Carl Cederström, har infört i sitt liv på sistone.

Bakgrunden är att han och professor André Spicer vid Cass Business School i London lagt ett helt år på att pröva allt mellan himmel och jord inom självhjälpsindustrin – som idag omsätter nära 100 miljarder kronor per år.

Något som har resulterat i boken ”Den vilda jakten på ett bättre jag”.

Carl Cederström berättar att den första riktiga kommersiella självhjälpsboomen startade under 30-talets depression genom klassiker som Napoleon Hills ”Tänk rätt, bli framgångsrik” och Dale Carnegies ”Hur du vinner och påverkar din omgivning”.

Det var också i samma veva uttrycket ”den amerikanska drömmen” myntades.

”Samhällen som befinner sig i gungning och där individen inte kan räkna med hjälp har bidragit till en syn på att framgång är något som vi kan skapa själva.”

Trenden förstärktes ytterligare under Thatcher- och Reagan-erans extrema form av kapitalism och i våra dagar är exempelvis USA:s president Donald Trump ofta starkt influerad av ”The Power of Positive Thinking” av Norman Vincent Pearle.

”Boken går ut på att visualisera framgång. Donald Trump menar att det inte spelar någon roll att han är son till den mest framgångsrike byggherren på Manhattan, utan att han ändå skulle skapat sin egen framgång om han varit född i en familj som arbetade i kolgruvor.”

Docenten menar dock att personer som exempelvis föds i fattigare delar av Indien har oerhört liten statistisk chans att ta sig in på prestigeuniversitet som Harvard – eller som i Donald Trumps fall Wharton Business School.

”Samhället präglas av ett tänk där vi tror att vi blir bättre personer bara vi utbildar oss och får välavlönade jobb, men ofta handlar det inte om en brist på motivation utan snarare faktorer som klass och kön.”

Han ser en tydlig trend i det att företagens försök att optimera och strömlinjeforma verksamheter via appar och ny teknik har smugit sig in i stora delar av övriga samhället.

Här vill man exempelvis driva familjen mer ”effektivt” och man letar bra skolor ungefär på samma sätt som man jagar goda investeringar.

Den här sortens trender var också en starkt bidragande orsak till duons förra bok - ”Wellnessyndromet” från 2015.

I den nya boken ”Den vilda jakten på ett bättre jag” har forskarduon testat sig igenom självhjälpsvärlden med öppna sinnen under ett helt år.

Varför känns den här trenden extra stark just nu?

”Det har att göra med att vi lever i en kultur präglad av konkurrens där tanken är vi att kan klara oss genom en extra stark tro på oss själva.”

Carl Cederström anser att det är olyckligt att det har lagts vad han ser som ett filter över samhället som säger att positivt tänkande gör att vi kan bli vad vi vill.

”Det bidrar till att lägga skuld på individer som inte är så framgångsrika. Men då glömmer man att mycket har att göra med var vi bor, äter och andra livsförhållanden och att allt därmed inte ligger i individens händer.”

I nya boken har varje kapitel ett tema som att exempelvis optimera pengar, jaga bekräftelse eller bli mer kreativ – varje tema motsvarar en månad.

Duon har letat idéer på nätet och konsulterat experter för att sedan likt dagsländor hoppa mellan aktiviteter i respektive kategori och vad gäller exempelvis andlighet pröva alltifrån medium, tyst retreat och vattenfastande till shamanistiska ”resor” och chakradans där målet är att via rörelse kunna frigöra sig från sina ”bojor”.

Forskarna bestämde sig också för att hålla sig ifrån existentiella frågor som varför.

”Vi tänkte oss ungefär som att man går in i en kiosk på en flygplats och hittar tidningar som representerar alltifrån hur du kan få bättre sex till en bättre kropp. Syftet har varit att skapa en självhjälpskatalog som på ett humoristiskt sätt blandar bra saker med rena galenskaper.”

Boken avrundas med vilka underliggande motiv som driver en global självhjälpsindustri.

Det har varit en tuff utmaning att behålla ett öppet förhållningssätt då han bland annat stod i ett rum där personer skrek och slog på en kudde.

Men samtidigt har alltså projektet förändrat en del saker i hans liv.

Han arbetar numera efter pomodoro-tekniken som innebär intensiva arbetspass på 25 minuter för att sedan exempelvis stirra ut genom ett fönster i 5 minuter.

”I vanliga fall börjar du till slut kolla mobilen om du sitter i ett möte. Pomodoro-tekniken synliggör vår oförmåga att vara helt fokuserade – till och med under korta perioder.”

Då han provade på idleness-filosofin upplevde han ett lugn han tidigare aldrig känt.

”Den går ut på att upphöja sysslolösheten och är betydligt mer rogivande än exempelvis mindfulness.”

Han besökte aldrig gym tidigare, men är idag aktiv medlem vid ett crossfit-gym.

Elchocksarmband, sexprylar och annat ligger i lika mycket i träda idag som det Instagram-konto där ”förvandlingen” dokumenterades.

Hur ska samhällets medborgare förhålla sig till självhjälpsindustrin?

”Lite både och. Men vi kan inte förringa hur appar och självhjälpsgurus som Tim Ferriss gjort det möjligt att lära sig franska på kort tid. Sådana fenomen utgör en spännande kontrast till hur vi socialiseras in i språk i skolan och snart börjar tänka att vi är dåliga eller bra på ett språk.”

Han tycker att tekniker för att via bildsystem memorera tusentals Pi-decimaler var spännande, men ger inte mycket för snabbläsningstekniker som går ut på att ”banka rösten ur vårt huvud” för att likt kaniner kunna skutta oss igenom meningar.

”Det är en idiotisk metod då läsning just handlar om att göra sin inre röst hörd.”

Han ser en uppenbar risk med en övertro på självhjälpsmetoder då det kan göra att samhället riskerar att glömma bort att människor präglas av olika strukturer.

Den allra största risken är att vi blir väldigt goda självkritiker, men dåliga samhällskritiker, enligt Carl Cederström.

”Risken är att vi bara tar saker för givet och inte funderar på hur vi kan bli bättre på ett kollektivt och samhällspolitiskt plan. Det gäller också att förstå att allt som du kan lyckas med kan du också misslyckas med.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.