Fotograf: Natural Cycles

Sjukhus anmäler Natural Cycles efter 37 oönskade graviditeter

Södersjukhuset i Stockholm slår larm om oönskade graviditeter bland användare av hajpade preventiv-appen.

Svenska kärnfysikern Elina Berglunds app Natural Cycles blev först i världen med att godkännas som preventivmedel i början av förra året. Nu slår Södersjukhuset i Stockholm larm om oönskade graviditeter bland användarna.

37 kvinnor som använt appen har blivit gravida mot sin vilja, enligt Södersjukhuset som anmäler till Natural Cycles till Läkemedelsverket.

”Det är en ny metod och vi ser ett antal oönskade graviditeter, därför anmäler vi nu detta till Läkemedelsverket”, säger barnmorskan Carina Montin till Nyhetsbyrån Siren.

Hon tillägger att det krävs en regelbunden menscykel och noggrannhet med att följa instruktioner för att appen ska fungera.

SVT Nyheter rapporterar att de oönskade graviditeterna är ett urval av kvinnorna som sökte abort på Södersjukhuset från september till slutet av förra året.

Appen utlovar inte 100-procentigt skydd mot graviditeter. Natural Cycles har visat en effektivitet på 93 procent vid typisk användning i en studie med över 20 000 kvinnor. Det är högre än p-piller som uppvisar 91 procents effektivitet, enligt samma studie.

I november tog Natural Cycles in 250 miljoner kronor för att expandera till USA, Europa och resten av världen.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.