Fotograf: Simon Hellsten

Svenska Linkedin-chefen: Det här måste du kunna när fasta jobben försvinner

Hur klarar man sig när trygga heltidsanställningar försvinner? Enligt Linkedins Norden-chef Lisa Gunnarsson är en förmåga avgörande för din framtid.

Gig-ekonomin växer så det knakar. Det märks inte minst på sociala nätverket Linkedin med 530 miljoner användare världen över. Där är trenden tydlig – allt fler blir egenföretagare. Bara senaste halvåret har gruppen ökat med 5,7 procent på plattformen.

Linkedins Norden-chef Lisa Gunnarsson menar att utvecklingen bara är i sin linda.

”Framtiden kanske inte är heltidsanställning, utan att ha den typ av kunskap som andra vill rekrytera och betala bra för”, säger hon till VA.se.

Vilka kompetenser som kommer efterfrågas i framtiden går det bara att sia om. Därför är det oerhört viktigt att ständigt jobba på sitt eget lärande, säger Lisa Gunnarsson. Annars riskerar dina yrkeskunskaper att snabbt bli obsoleta.

”Ett bra exempel är digital marknadsförare. Om du som marknadsförare har missat den kompetensen de sista åren, så har du missat det största som hänt på väldigt, väldigt många år. Nu är det en av de absolut mest eftertraktade yrkesgrupperna på vår plattform.”

Du kan inte lita på att fortbildning hos din arbetsgivare räcker. För att hålla sig ajour krävs det egna initiativ. På den punkten har vi mycket att lära oss av generation Z, de som fötts mellan år 1995 och 2010, enligt Lisa Gunnarsson.

”De har knäckt koden om lärandet. Jag kan bara se på min äldsta dotter som är 20 år. När hon skulle lära sig åka snowboard stod hon i sängen med snowboarden på och kollade Youtube-videos. När hon kom till backen hade hon redan hunnit träna i tre veckor. Där är vi funtade på ett annat sätt i min generation. Vi förväntar oss att gå in i ett klassrum och bli undervisade.”

Vad händer med de som inte klarar av det livslånga lärandet?

”Rädslan för förändring har alltid satt en skräck i alla generationer. Det tror jag även gäller nu inom det här området. Och visst måste vi kanske byta beteende. Men som med allt annat kommer det bli en stegvis beteendeförändring där alla till slut behöver hitta till ett livslångt lärande.”

Så vi får inte en stor ny underklass av arbetslösa?

”Det är inte min uppfattning alls. En massa jobb kommer försvinna och vissa förvandlas till nya jobb, absolut, men det kommer samtidigt att födas fler jobb – så har det varit i alla perioder av förändring – vissa jobb försvinner samtidigt som det tillkommer fler nya jobb.”

LÄS MER: Det här är det största misstaget du gör på Linkedin


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  5. 5 stekheta aktier du borde plocka in i portföljen
  1. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.