Generationsskifte, insiderskandal och kursras - det gungar under två av Sveriges allra rikaste

Det blåser på toppen för Melker Schörling och Stefan Persson.

Det var en liten men minst sagt välbeställd skara av Melker Schörlings bästisar som sensommaren 2006 fick ett riktat erbjudande om att bli delägare i hans framgångsrika aktieförvaltning.

I kompisklubben ingick H&M:s Stefan Persson och Carl-Henric Svanberg som han träffade regelbundet i styrelserna för H&M, Assa Abloy och Hexagon.

Näringslivsprofilerna hade länge knackat på Melker Schörlings dörr för att få del av den värdestegring som portföljen i hans investmentbolag MSAB visat och nu när bruden var klädd för en IPO släpptes de in, lite billigare och lite före alla andra.

Stefan Persson drämde till med 500 miljoner av de totalt 930 miljoner kronor som togs in, medan Carl-Henric Svanberg sålde sina aktier i en annan av Melker Schörlings pärlor, Hexagon, för att satsa 170 miljoner kronor i förvaltningsbolaget.


Melker Schörling. Foto: Rolf Höjer/TT

Tio år senare gör Carl-Henric Svanberg den omvända manövern, men då har hans aktiepost som köps av familjen Schörling, blivit värd 1 miljard kronor. Det säger en del om den framgång Melker Schörlings förvaltningsbolag haft på börsen.

I princip har allt Melker Schörling rört vid har blivit till guld.

Securitas, dit Gustaf Douglas en gång rekryterade honom som vd, gick från en liten onoterad spelare i säkerhetsbranschen till en veritabel börs-succé. Villkoren för att Melker Schörling skulle tacka ja till vd-jobbet var att han också fick bli storägare.

Pengarna från Securitas och senare det avknoppade och lika framgångsrika Assa Abloy skulle komma att bli grundplåten i Melker Schörlings förvaltningsbolag.

Förutom nya innehav som kommit från att Securitas fortsatt att yngla
av sig, har osexiga svenska bolag som kemibolaget AAK och mätteknikbolaget Hexagon, som i dag ensamt står för hela 59 procent av portföljens tillgångar, gjort att Melker Schörling och de andra ägarna i MSAB har kunnat skratta hela vägen till banken.

Men det är med lite smolk i bägaren som Melker Schörling och hans följeslagare nu efter elva år lämnar rampljuset för en fortsättning i en mer undanskymd tillvaro.

Smolket måste för Melker Schörlings favorit-vd alla kategorier, Ola Rollén, vara som att leva i en mardröm.

För ett drygt år sedan chockades aktiemarknaden svårt av beskedet att guldgossen som lett Hexagon genom
en närmast osannolik kursutveckling gripits av polis för överlämning till norge på misstankar om insiderhandel.

Inte heller H&M:s Stefan Persson, som nu är med och köper ut MSAB från börsen tillsammans familjen Schörling, har ett helt lugnt och behagligt år bakom sig.

Modejätten har petats från tronen som Sveriges mest värdefulla börsbolag och aktien är tillbaka på samma nivå som för tio år sedan i spåren på den allt tu are konkurrensen om modekonsumenterna, som i dag hellre sitter hemma framför skärmen och beställer hem kläderna än springer runt i butiker på stan.


Stefan Persson. Foto: Jurek Holzer/TT

Generationsväxlingen, när Melker Schörling nu fått problem med hälsan, har i alla fall potential att bli betydligt smidigare än den som uppstod i Stenbecksfären när Cristina Stenbeck blott 24 år fick ta över familjeimperiet när Jan Stenbeck hastigt lämnade jordelivet.

Manegen krattas för fullt för att döttrarna Sofia och Märta nu ska bygga vidare på familjedynastin Schörling. De är redan strategiskt placerade i sfärbolagens styrelser.

Om de också har ärvt pappas maka- lösa bolagsbyggarådra återstår att se.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.