Fotograf: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

EU-parlamentarikern förklarar krig mot Ikeas skatteupplägg

Ikeas skatteupplägg ska nu synas i sömmarna.

På senaste tiden har det dragit snålt kring Ikea då det rapporterats om att den svenska möbeljätten engagerat sig i avancerad skatteplanering.

Nu tar EU-parlamentarikern Eva Joly upp striden mot upplägget – och lyfter frågan till EU-kommissionen, rapporterar Dina Pengar.

”Det är på tiden att Ikeas skatteplanering bli undersökt”, säger hon till Dina pengar.

Joly finns i spetsen för Den gröna gruppen i EU-parlamentet. De har drivit frågan om utredningen och har i en egen granskning kommit fram till att möbelkedjan kan ha undvikit att betala uppemot 1 miljard euro i bolagsskatt, mellan åren 2009 och 2014. Detta genom skatteupplägg med dotterbolag i Nederländerna, Liechtenstein och Luxemburg.

Ingvar Kamprad har legat som stadig etta på Veckans Affärers miljardärslista i decennier, men skulle upplägget bli underkänt kan det bli kännbart även för Sveriges rikaste man.

Göras Grosskopf som är professor i skatterätt och fram tills oktober var ordförande i Ikeas ägarstiftelse ser emellertid situationen på ett annat vis.

Han menar att det holländska skattesystemet bygger på en diskussion som sker redan innan företagsstrukturen etablerats. Strukturen ska därför ha diskutterats med skattemyndigheten innan den satts på plats, säger Grosskopf till Dina Pengar.

Vidare menar han att rättssäkerheten äventyras om kommissionen skulle komma att driva in bolagsskatten retroaktivt.


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA