Svensken som vågade gå mot strömmen – "Är det något man inte ska jobba med under en finanskris är det rekrytering"

I veckans avsnitt av Big in Asia får vi träffa serieentreprenören Ola Källqvist, VD för Celemi.

Ola Källqvist har haft en spännande resa på vägen till entreprenörskapet. Från uppväxten i bromma på 70-talet till Linköpings Universitet där han läste ekonomi och startade ett sidoprojekt som kom att öppna dörrar för hans framtida karriär.

"På Universitet startade jag en av mina första bolag. Den här entreprenörsandan har alltid funnits i grunden för mig".

Efter en gedigen karriär inom både Universum och egestartade Exido, som han sedan sålde av, blev Ola Källqvist VD och medgrundare till Constellation group. Där skulle han starta snabbväxande talangförsörjnings- och rekryteringskoncept. Ett av koncepten som utvecklades är Nova. Där söks toppuniversitetens talanger upp. Först screenas de via betyg på IQ, EQ och sedan affärsdriv.

BIG IN ASIA

Big in Asia är en podcast med intervjuer av Simon Hansen. Han reser runt och intervjuar svenskar som gör karriär i Asien – som entreprenörer eller i högre befattningar på företag.

Han hade en brinnande vision om att expandera internationellt.

"Jag fick ett tips om en driven tjej från Kina som hade kommit till Malmö. Jag ville expandera internationellt med mitt dåvarande bolag Constilation Group med dotterbolaget och studentnätverket Nova. En av platserna jag hade i åtanke var Shanghai".

Han rekryterade en Kinachef och bad henne att göra en analys gällande potentialen för Nova på plats. Efter en resa till Kina och en rad möten med potentiella kunder i Beijing upptäckte han att det var där den stora potentialen fanns.

"Det bara slog mig, men herregud det är ju här allting kommer att hända, jag blev Chinastruck" säger Ola Källqvist.

Det kinesiska nytillskottet fick i uppdrag att starta upp verksamheten i Shanghai. Samtidigt kom en dålig nyhet från andra sidan atlanten – Lehman Brothers kollaps.

"Är det någonting man inte ska jobba med när det blir en finanskris är rekrytering, då det är det första som ryker vid nedskärningar".

Ola Källqvist beslutade beslutade sig för att gå emot alla odds köpa loss rättigheterna för dotterbolaget Novas asiendel från Constilation Group.

Idag jobbar Ola som regionchef för APAC region för företaget Celemi – ett företag som erbjuder simulatorbaseradeutbildningar för blivande chefer. Celmi arbetar med ledare över hela världen; Siemens, IKEA, Skanska, EADS, Airbus och BASF är en del av kundportföljen.

I veckans avsnitt av Big in Asia får vi ta del av Ola Källqvists resa från studietiden till hur han, i en brinnande finanskris lyckades expandera och etablera Nova i Shanghai.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.