EU-kommissionären Margrethe Vestager leder insatserna. Fotograf: Virginia Mayo/AP

IKEA avslöjades med att ha gömt miljarder - nu synar EU skattetrixet

EU har fällt jättar som Apple och Amazon. Nu inleds en granskning mot svenska möbeljätten.

EU-kommissionen kommer att inleda en utredning av Ikea och den ska granska bolagets skatteupplägg i Nederländerna, det skriver Financial Times.

EU-kommissionären Margrethe Vestager leder insatserna mot aggressiv skatteplanering och den officiella granskningen ska utröna om Ikea:s skatteupplägg strider mot EU-lagstiftningen. Enligt en tidigare rapport som presenterades i EU-parlamentet 2016 har bolaget undvikit nära en miljard euro i skattebetalningar mellan 2009 och 2014.

Ikea har enligt uppgifterna skapat två separata företagsgrupper inuti ett bolagsnät i Nederländerna, Luxemburg och Lichtenstein. Genom detta upplägg har företagsgruppen kunnat flytta pengar och vinster för att nå fördel genom speciella skatteupplägg.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST