EU-kommissionären Margrethe Vestager leder insatserna. Fotograf: Virginia Mayo/AP

IKEA avslöjades med att ha gömt miljarder - nu synar EU skattetrixet

EU har fällt jättar som Apple och Amazon. Nu inleds en granskning mot svenska möbeljätten.

EU-kommissionen kommer att inleda en utredning av Ikea och den ska granska bolagets skatteupplägg i Nederländerna, det skriver Financial Times.

EU-kommissionären Margrethe Vestager leder insatserna mot aggressiv skatteplanering och den officiella granskningen ska utröna om Ikea:s skatteupplägg strider mot EU-lagstiftningen. Enligt en tidigare rapport som presenterades i EU-parlamentet 2016 har bolaget undvikit nära en miljard euro i skattebetalningar mellan 2009 och 2014.

Ikea har enligt uppgifterna skapat två separata företagsgrupper inuti ett bolagsnät i Nederländerna, Luxemburg och Lichtenstein. Genom detta upplägg har företagsgruppen kunnat flytta pengar och vinster för att nå fördel genom speciella skatteupplägg.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant