Fotograf: Maja Suslin/TT/Henrik Holmberg/TT

H&M tokrasade på börsen efter försäljningsfiasko - och tvingas nu stänga allt fler butiker

H&M säljer allt sämre och nu tvingas klädjätten stänga fler butiker. Aktien föll fritt.

Klädjätten H&M redovisar dystra siffror under fjärde kvartalet med en omsättning som var under förväntan.

Omsättningen uppgick till 50 390 miljoner kronor (52 720), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 53 721.

Omsättningen minskade 4 procent och i lokala valutor var nedgången 2 procent.

H&M-koncernen fortsatte att växa under året till 199 987 miljoner (192 267). Dock dämpades tillväxten av att försäljningsutvecklingen under det fjärde kvartalet blev betydligt under bolagets egna förväntningar.

För helåret ökade försäljningen med 4 procent och i lokala valutor var ökningen 3 procent.

"H&M:s försäljning online och försäljningen för övriga varumärken har varit fortsatt god. Däremot var det ett svagt kvartal för H&M-varumärkets fysiska butiker som påverkades negativt av en fortsatt utmanande marknad med minskad kundtrafik till följd av det skifte branschen genomgår. Därtill har det varit obalans i delar av H&M-varumärkets sortimentsammansättning. För att rätta till detta har en rad åtgärder vidtagits. Dessutom har H&M-varumärkets ledning nyligen förstärkts", skriver bolaget.

För att ännu snabbare kunna möta kundernas förändrade beteende accelereras bolagets pågående förändringsarbete. Detta omfattar bland annat att de fysiska och digitala butikerna integreras alltmer och att optimeringen av H&M-varumärkets butiksportfölj intensifieras med fler butiksstängningar samt färre öppningar som resultat, skriver H&M.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.