ANNONS

Nytt piller ska göra livet lättare för diabetiker – svenskt bolag vill förändra sjukvården

Svenska Pila Pharma vill göra livet lättare för alla diabetiker. Målet är att byta ut krångliga sprutor mot prisvärda piller.

Diabetes (typ-2) är en global pandemi som redan har drabbat över 400 miljoner människor – och den siffran ökar varje dag. Det är en sjukdom som kan drabba vem som helst, men problemet är tydligast i västvärlden. Diabetes ökar dock snabbast i utvecklingsländer, och allt fler patienter kommer ha behov av prisvärda behandlingsalternativ.

Enligt World Health Organisation har antalet diabetiker ökat fyrfaldigt mellan 1980 och 2014. Samtidigt har vårt sockerupptag ökat kraftigt – och de flesta samhällen har förändrats så att folk rör sig mindre och utsätts för mer föroreningar.

Dorte X. Gram, vd för Pila Pharma, menar att problemet är en kronisk inflammation, orsakad av miljöpåverkan – antingen genom det man äter eller andas in.

Om Pila Pharma

Malmöbaserade Pila Pharma grundades 2014 av Dorte X. Gram, som är vd och huvudägare. Genom att erbjuda en effektiv och prisvärd medicin hoppas bolaget kunna hjälpa diabetiker i hela världen att leva bättre och längre liv.

"Det måste vara faktorer som kost, livsstil och miljö som leder till att sjukdomen har ökat så explosivt. Vetenskapliga studier har till exempel påvisat att inhalation av diesel kan orsaka insulinresistens", säger Dorte X. Gram.

”Det är självklart väldigt viktigt att hålla koll på sina vanor och inte äta mer än man behöver – och röra på sig fysiskt."

Alla studier visar att motion har en positiv effekt på livsstilssjukdomar, inklusive diabetes.

”Men jag vet själv att det inte är så enkelt att ändra på vanor och med åldern ändras också kroppens förbränning, så att man måste jobba hårdare för att bara hålla vikten. Sen finns det kanske faktorer i miljön, som man inte har kontroll över, som kan påverka ens hälsa negativt. Därför ska man vara försiktig med att säga att diabetes är en självförvållad välfärdssjukdom.”

Om man får diabetes måste man lägga om sin livsstil, men också ofta ta hjälp av medicin. Endast en tredjedel av nya diabetiker kan bli friska genom att ändra sin livsstil.

Pila Pharma utvecklar en ny diabetesmedicin i pillerform som motverkar inflammation i kroppen. I vetenskapliga studier har den visat sig vara effektiv på djur – och just nu pågår de första studierna på diabetiker. Denna form av medicin kan bli ett billigare alternativ till den dyra sprut-medicinen, som enligt Dorte X. Gram ofta ordineras för tidigt.

”Med vår produkt hoppas vi förhindra att de som drabbas av diabetes utvecklar besvärliga och för samhället väldigt kostsamma följdsjukdomar, som till exempel hjärt-kärlsjukdomar och diabetisk njursjukdom. Pila Pharmas mål är att diabetiker ska kunna leva lättare, bättre och längre. Inte bara här i Skandinavien, utan även i utvecklingsländer kommer det att finnas ett stort behov av en sådan typ av medicin, för att tackla de hälso-ekonomiska utmaningarna med diabetes.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST