Svensken hoppade av gymnasiet för att satsa på e-sport - blev bland de bästa i världen

Nu har han tagit esporten till Thailand med målet att öka dess status.

Pontus Mähler växte upp i Skåne och och har varit professionell esportare sedan han var 16 år. Han hade väldigt lätt för sig skolan men var alltid skoltrött och bestämde sig tillslut för att hoppa av gymnasiet. Samtidigt som han började jobbade startade han en streamingkanal och placerade sig strategiskt under de stora streamingkanalerna i topplistorna, vilket fick hans kanal att växa snabbt.

Efter mindre än ett halvår blev det till ett heltidsjobb och han kunde flytta in i sin första egna lägenhet i Jönköping.

"Jag började spela Heroes of Newerth och kom snabbt upp i rankingen och nådde topp 100 i världen på mindre än ett år, men ingen visste vem jag var", säger Pontus Mähler.

BIG IN ASIA

Big in Asia är en podcast med intervjuer av Simon Hansen. Han reser runt och intervjuar svenskar som gör karriär i Asien – som entreprenörer eller i högre befattningar på företag.

Pontus Mähler kom i kontakt med en professionell spelare och fick en förfrågan om han ville gå med i ett lag, vilket han i sin tur tackade ja till. Efter ett tag gick han ur det för att bygga upp sitt egna lag som efter kort tid kammade hem pallplaceringar:

"Det var mina första stora prispengar på 35 000 kronor per person, vilket var mycket för mig som 17 åring."

Pontus Mähler bor nu i Thailand där han har lagt spelandet på hyllan men har en fot kvar i branschen med målet att öka esportens status. En av anledingarna till att han valde att sluta var att det inte länge blev lukrativt i sveska mått mätta med de thailändska prissummorna. Istället har han fokuserat på sin gamla sysselsättning streaming.

"Potentialen i Dota 2 är mycket högre än Heroes of Newerth och hade jag gillat Dota 2 mycket tidigare så hade jag säkert varit miljonär nu."

I veckans avsnitt av Big in Asia möter vi Pontus "Zlapped" Mähler i Bangkok som berättar om livet som esportare i Bangkok och potentialen och hindren som finns i Thailand. Dessutom en hel del tips om hur man gör en karriär som esportare.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.