Här är aktierna vars vinster kan ta stryk nästa år

En av utdelningsfavoriterna väntas ge en bantad vinst.

Enligt analytikernas prognoser, som Dagens Industri har sammanställt, finns det två bolag vars årliga nettovinster väntas minska kraftigt.

Det gäller Samhällsbyggnadsbolaget och Hufvudstaden vars nettovinster väntas minska med så mycket som 63 procent mellan december 2017 och december 2018.

För helåret 2017 landade Samhällsbyggnadsbolagets nettoinkomster på knappt 2,2 miljarder kronor, enligt analytikernas bedömning. Under nästa år spås den dock gå ner till 805 miljoner.

Hufvudstadens har kontinuerligt höjt sin utdelning i 19 år och är en favorit bland sparare som vill åt utdelningsaktier. Aktien handlas nu för ungefär 130,5 kronor vilket ligger under snittriktkursen på 147,56 kronor.

Det råder däremot delade meningar bland analytikerna kring huruvida man bör sälja eller köpa.

Den gemensamma nämnaren för många av bolagen som väntas göra ett vinsttapp är att de tillhör fastighetssektorn. Ett undantag är Oljebolaget Lundin Petroleum vars nettovinst spås halveras under perioden men handlas fortfarande något över snittriktkursen.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.