Nordiske banktoppen: Så hård blir smällen

Nordiske banktoppen Eirik Winter pratar med VA om Sveriges ekonomi och bostadsmarknad - och om resan till toppjobbet.

”En av de mest populära och respekterade personerna på den europeiska obligationsmarknaden” och en av de ”100 mest inflytelserika på kapitalmarknaden”.

Så lyder omdömet från tidningen Euromoney om Citis Norden-chef Eirik Winter.

”Jag är inte smartare än andra utan kombinerar tur, viljan att göra det lilla extra och förmågan att sätta mig in i kundens situation.”

Han tycker att han under ”resan” i finansvärlden har dragit stor nytta av erfarenheterna från reservofficersutbildningen vid finska jägarna.

”Det håller inte att peka med hela handen när du klättrar i graderna. Du måste bygga team, kartlägga svagheter och styrkor hos människor och stötta den svagaste länken.”

Med tanke på alla år han har tillbringat i finansbranschen anser han att den senaste finanskrisen 2008/2009 var tuff, men ingenting jämfört med 9/11-attacken 2001.

”Finanskrisen 2008-2009 handlade mest om pengar, medan det kändes som att hela världen stod på spel vid 9/11.”

Han ser också Rysslands-krisen 1998-1999 som oerhört allvarlig när den hotade att dra med sig hela världsekonomin i fallet.

Nu menar han att läget i världsekonomin är ljusare än för ett år sedan trots Donald Trump, den prekära situationen för Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Brexit och frågetecken över vad Kina kan hitta på.

Det beror på att prognosen för den globala tillväxten har skruvats upp, inflationen är låg och att globalisering och digitalisering pressar priser och löner.

”Det skapar hög sannolikhet för att räntorna kommer att ligga kvar på samma låga nivå.”Den stora frågan handlar om var ”svarta svanen” finns och här ser Eirik Winter fastighetspriser som den största risken.

Han menar att problemen beror på följande ekvation:

Först belånar fastighetsbolagen marken, sedan fastigheterna och kunderna belånar lägenheterna.

”Med tanke på att digitaliseringen och den ökade globaliseringen kanske inte ger den helt korrekta bilden av läget kan det vara hög tid att fundera över om det krävs nya ekonomiska mätmetoder.”

Eirik Winter refererar också till Riksbankschefen Stefan Ingves utspel nyligen om att bolånen måste bli dyrare eftersom de utgör största hotet mot ekonomin.

”Jag tror att det här kan bidra till att vi får se prissänkningar på 10-15 procent.”

Så hård bli smällen
Han ser fyra faktorer som talar för att smällen inte blir lika hård i Sverige som 2008-2009 och vid slutet av 90-talet.

”Läget i världsekonomin är starkare, Sverige har fortsatt låga räntor, det har skett en priskorrektion och vi har infört tuffare amorteringskrav.”

Han vill höja en varningsflagg för fastighetsbolag som är belånade upp över öronen och mycket riktigt fått se kurserna rasa på sistone.

Eirik Winter har finlandssvenska föräldrar, föddes i Helsingfors och blev medlem av en släkt som kryllar av läkare, ingenjörer och militärer.

”Jag är den första generationen i vår släkt som enbart arbetar med pengar.”

Mamma var inbiten karriärkvinna och socialdemokrat och Eirik Winter fick tidigt lyssna till föräldrarnas klagomål om att man hade ont om pengar, men det var inte riktigt sant med tanke på att familjen tillhörde en akademikersläkt som hade relativt gott ställt.

Oavsett vilket fick unge Eirik Winter bland annat diska i ett helt år för att uppnå drömmen om en optimistjolle.

”Med tanke på att jag kom med i finska landslaget är det väl egentligen den enda sport som jag har varit någotsånär bra på.”

Då han många år senare fick syn på en annons där världsberömde brittiske jorden-runt-seglaren Sir Robin Knox-Johnston sökte medseglare fick han visserligen en plats, men gavs kalla handen av arbetsgivaren JP Morgan Chase.

Snart fick han en executive-utbildning vid Stanford betald, vilket han tolkar som en kompensation.

Från militären till finansbranschen
Då familjen skulle ta steget över till Sverige blev det Kolmården långt innan djurparken ens sett dagens ljus.

Som 19-åring blev det jägarbataljonen.

”Finland är ett land som har varit med om fyra krig trots att det inte ens hunnit vara självständigt i 100 år. I stort sett alla män högt upp på samhällsstegen har gått reservofficers-utbildning.”

Över 20 år i England och USA är ytterligare en sak som har präglat Eirik Winters liv.

London var en tuff tid till en början.

Dels för att paret hade ett barn på bara några månader, dels på grund av finanskrisen i Sverige som drog med sig både Gamlestaden och Nyckeln i fallet.

”Jag var delaktig i att banken gjorde affärer med Nyckeln och därför kändes det som mitt fel.”

Han tog revansch när det var dags att omstrukturera de svenska och finska bankerna genom att sälja förlagslån till japanska investera där staten stod som garant.

Framgången banade väg för tradinggolvet och i stället för sin ursprungliga plan med några år i London blev det alltså över 20 år i England och USA.

Idag ångrar han inte sitt beslut att till slut bredda sig då han vid mitten på 90-talet tog jobbet som chef för European Capital Markets vid JP Morgan.

”Jag ville inte bli den äldste killen på tradinggolvet.”Då han plötsligt blev ombedd att direktrapportera till en person han ogillade skarpt kom Salomon Brothers som räddaren i nöden – Wall Street-banken har bland annat gett upphov till Michael Lewis legendariska bok ”Liar´s Poker” och banken kom senare att bli en del av Citi.

Övergången från byråkratiska JP Morgan Chase till Salomon Brothers kändes som att bli frisläppt från ett fängelsestraff.

Han märkte snart att Salomon Brothers levde upp till ryktet om sin machostil då man redan första dagen gormade om ”var är dealsen” och ”vi kunde lika gärna anställt en apa”.

En vän blev snart räddare i nöden.

”Jag bad om en första deal och fick Stadshypotek att emittera 100 miljoner dollar. Så det blev en bra start.”

Då Salomon Brothers blev en del av Citi och euron gjorde sitt intåg i samma veva var han så snabb med att skapa första euro-obligationerna att han sedermera blev Europachef för företagsobligationer.

Sedan gick det snabbt. 2007 blev han EMEA-chef och 2011 tog han jobbet som Norden-chef.

Därmed var cirkeln sluten.

”Jag brukade ofta klaga på att vi inte gjorde tillräckligt mycket i Norden och då sade min chef – åk dit och fixa det då.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST