Kraftigt vinstfall för Ikea

Möbeljätten tappar från föregående år.

Ikeagruppen redovisade ett ordentligt vinstfall med ett rörelseresultat som föll till nästan 3 miljarder euro för det brutna räkenskapsåret som avslutades i augusti, enligt Svenska Dagbladet.

Detta skiljer sig från möbelvaruhusägarens vinst på 4,5 miljarder euro under det föregående räkenskapsåret. Då sålde Ikeagruppen sin produktutveckling, produktion och sitt logistiknät till Inter Ikea som är varumärkesägare.

Ikea skriver i sitt bokslut att vinstraset delvis beror på att de sålda verksamheterna inte längre bidrar samt andra kostnader som tillkommit i och med expansionen. De lägger även summor resurser på e-handelslösningar och internettjänster.

De 11 olika franchiseföretag som driver Ikea-varuhusen betalar en årlig avgift på 3 procent av omsättningen till Intern Ikea. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.