Amanda Lundeteg Fotograf: Johan Bergmark

Från praktikant till VD på 1 år - så blev 33-åringen en av Sveriges mäktigaste ledare

VA träffar Amanda Lundeteg.

Amanda Lundetegs resa började som praktikant på Stiftelsen Allbright samtidigt som hon jobbade extra på ett kreditinstitut. Där hon fick hon kritik för sin frispråkighet och viljan att göra förbättringar.

"De bad mig sluta och sa att de gillade mig jättemycket som person men att denna arbetsplats inte var rätt ställe för mig."

Men det var precis de kvalitéerna som Allbright fick upp ögonen för. Under praktiken blev hon ombedd att söka tjänsten som vd – ett jobb som hon sedan fick.

"Att vara sig själv och stå upp för sina värderingar var viktigt och det ledde mig till vd-posten", säger Amanda Lundeteg.

Med rapporter som "Riskkapitalet trängs vid skampålen" och "220 kvinnor sökes" har verksamheten visat att vi har en lång väg kvar till jämställdhet även inom Sveriges näringsliv. Ledningsgrupperna beräknas vara jämställda år 2039, om vi fortsätter utvecklas i samma takt som idag. 

När det gäller senaste tidens #metoo-kampanj hoppas Amanda Lundeteg att det bara är startskottet för något större;

"Jag tror bara vi har sett början på den revolution som #metoo har startat och det är viktigt att det inte stannar upp utan att näringslivet verkligen tar tag i denna fråga och genomför förändring bortom policys och fina ord."

Efter fyra år som vd har Amanda Lundeteg fått en rad utmärkelser, bland annat som en av Veckans Affärers 101 Supertalanger och näringslivets mäktigaste kvinnor.

Lyssna på hela intervjun med Amanda Lundetegs i Hållbarhetspodden.