Fotograf: Gage Skidmore

Trump vann just en jätteseger

Trump har just vunnit sin första stora seger.

Republikanerna i USA-senatens finansutskott röstade på torsdagskvällen igenom förslaget till skattepaket, och det går nu till hela kammaren för en omröstning som kan ske veckan efter Thanksgiving (som infaller den 23 november), rapporterar Bloomberg News.

Detta innebär en enorm seger för president Trump, som än så länge har misslyckats med att få igenom några stora beslut i kongressen.

Beslutet kom efter fyra dagar med hårda strider där republikanerna röstade ner en rad ändringsförslag från demokraterna, som anser att skattepaketet är en skänk till de mest förmögna och till storföretag på bekostnad av medelklassamerikanerna.

Skatteförslaget kan dock komma att ändras för att adressera frågetecken från en rad republikanska senatorer. Senator Ron Johnson har exempelvis motsatt sig skatteförslaget med motiveringen att småföretag missgynnas på bekostnad av stora företag.

Bloomberg News noterar att det ännu är oklart hur senatens republikanska ledare ska kunna överbrygga dessa bekymmer. Republikanernas blygsamma majoritet i kammaren stoppade försöken att upphäva Obamacare tidigare i år, och skatteförslaget är Republikanernas sista chans att få igenom ett större lagförslag före jul.

"När senaten återvänder efter Thanksgiving kommer jag lägga fram detta lagförslag, som måste antas, för ytterligare debatt och öppet övervägande", sade senatens majoritetsledare Mitch McConnell efter finansutskottets beslut.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.