Fotograf: Gage Skidmore

Trump vann just en jätteseger

Trump har just vunnit sin första stora seger.

Republikanerna i USA-senatens finansutskott röstade på torsdagskvällen igenom förslaget till skattepaket, och det går nu till hela kammaren för en omröstning som kan ske veckan efter Thanksgiving (som infaller den 23 november), rapporterar Bloomberg News.

Detta innebär en enorm seger för president Trump, som än så länge har misslyckats med att få igenom några stora beslut i kongressen.

Beslutet kom efter fyra dagar med hårda strider där republikanerna röstade ner en rad ändringsförslag från demokraterna, som anser att skattepaketet är en skänk till de mest förmögna och till storföretag på bekostnad av medelklassamerikanerna.

Skatteförslaget kan dock komma att ändras för att adressera frågetecken från en rad republikanska senatorer. Senator Ron Johnson har exempelvis motsatt sig skatteförslaget med motiveringen att småföretag missgynnas på bekostnad av stora företag.

Bloomberg News noterar att det ännu är oklart hur senatens republikanska ledare ska kunna överbrygga dessa bekymmer. Republikanernas blygsamma majoritet i kammaren stoppade försöken att upphäva Obamacare tidigare i år, och skatteförslaget är Republikanernas sista chans att få igenom ett större lagförslag före jul.

"När senaten återvänder efter Thanksgiving kommer jag lägga fram detta lagförslag, som måste antas, för ytterligare debatt och öppet övervägande", sade senatens majoritetsledare Mitch McConnell efter finansutskottets beslut.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Största kursrallyt på två decennier: Så kommenterar proffsen H&M:s uppvisning
  3. Coca-Colas nya recept för att få fart på försäljningen – cannabis
  4. Hennes uppdrag: Få fart på det gamla postorderföretaget – nu ökar de med 2 miljoner i veckan
  5. Nya uppgifter: Uber vill köpa svenskens taxi-app – för uppemot 22 miljarder
  1. Topp 10: Aktierna med starkast köpsignaler just nu
  2. Rockström: Så halverar vi klimatutsläppen till 2030 – ”Digitala revolutionen är världsekonomins joker”
  3. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  4. Supertalangen vill ge tillbaka till samhället – nu ska hon hjälpa andra unga kvinnor ta kontroll över sina öden
  5. Rymdlegendar försvarar Elon Musks marijuana-rökning: Han är det bästa vi haft sedan Thomas Edison

För dig som prenumerant