Svenske medieprofilen lämnar allt för att leva på 6.000 kr i månaden – ”jobba 8-17 gör mig sjukt deprimerad”

Han lämnar mediekarriären för att rulla ned till södra Europa i husbil - och bara jobba en dag per vecka.

Karriärmässigt harakiri eller sund motreaktion på dagens uppskruvade arbetsliv? SR-profilen Gurgîn Bakircioglu har valt en annorlunda väg.

Karriärcoacher hade baxnat över beslutet att offra ett fast programledarjobb i en stenhård bransch för en kringflackande tillvaro med några få tusenlappar i inkomster.

Men till sin förvåning möts Gurgîn Bakircioglu av stor förståelse bland kollegor och vänner när han berättar om sitt ovanliga beslut. De flesta säger att de velat göra samma sak, eller åtminstone jobbat mindre, om de bara haft möjligheten.

"Det gör mig sjukt deprimerad. Jag tror inte på den här samhällsmodellen där vår absolut viktigaste valuta är pengar."

33-åringen från Uppsala har efter mycket funderande vågat ta klivet som för alla andra stannar vid en fantasi. Avtalet om uppsägning från Sveriges Radio är underskrivet och han låter uppriktigt lättad när VA får tag i honom.

”Jag begrundade livet väldigt länge och undrade varför vi gör som vi gör. Tänkte på hur jag skulle göra om jag fick chansen att leva om mitt liv, som jag kände att jag blev mindre och mindre nöjd med.”

Det inrutade 8-till-17-livet passar inte honom alls.

”Det gör mig sjukt deprimerad. Jag tror inte på den här samhällsmodellen där vår absolut viktigaste valuta är pengar. Så jag försöker omdefiniera vad kapital är. Jag har kommit fram till att tid är mitt viktigaste kapital.”

Om en månad rullar husbilen ned till södra Europa. Några månader på Sicilien och sedan Grekland och Balkan. Där ska han börja leva annorlunda. Ett enklare liv.

Målet är att arbeta så lite som möjligt. En arbetsdag i veckan ska räcka för att täcka de nödvändigaste utgifterna. 6 000 kr i månaden räknar han med att klara sig på.

"Varför gör jag det här? Man sitter varje dag på sitt kontor och tänker att man skulle vilja vara någon annanstans."

Försörjningen fixas genom att spela in poddar. Hundpodden ”Vår bästa vän” har hittat sin publik på omkring 15 000 lyssnare. I nya podden ”Minimalism on Wheels” ska han berätta om sin resa från stadiga inkomster och trygg anställning till den absoluta motsatsen. Och om sin övertygelse att vi jobbar för mycket, och glömmer det som verkligen betyder något.

”Vi är väldigt Svensson Svensson. Lycka är kopplat till materiella saker. Med tiden har jag ifrågasatt varför jag äger prylar, stressar i karriären och samlar på mig pengar för att leva som jag vill när jag är pensionär istället för att leva det livet nu.”

För Gurgîn Bakircioglu har omställningen skett i flera steg. För två år sedan sålde han allt för att flytta in i en husbil. Med sin hund Ronja som följeslagare har det blivit runt 200 adresser omkring Stockholm och Uppsala bara i år.

”Jag har fan bott överallt. Platser som jag haft fördomar om, som Lidingö, har jag testat att bo någon vecka. Alltifrån utsatta områden till skärgården. Jag har fått ett mycket bredare liv.”

En gnagande känsla av att han måste bort väcktes efter flera djupa livskriser. Gurgîn Bakircioglu hade gått in i väggen och blivit sjukskriven från jobbet. Även privat var det kaotiskt med en uppslitande separation och en hund som tvingades avlivas efter sjukdom.

”Jag bodde hos mitt ex på en soffa i ett halvår och insåg att jag inte ville sätta mig i skuld igen. Jag ville inte gå till banken och be dem att skapa pengar från luft så jag skulle behöva jobba av en bostadsrätt resten av mitt liv. Eller betala av en bil eller annat skit som jag inte trodde på.”

Ännu en utlösande faktor var att han började ifrågasätta jobbet. Oinspirerande möten om projekt han inte trodde på blev till slut droppen.

”Jag tänkte för mig själv: Varför gör jag det här? Man sitter varje dag på sitt kontor och tänker att man skulle vilja vara någon annanstans.”

Nu slipper han leva i självbedrägeri, som han själv uttrycker det. Istället kan han lägga tid på sakerna han gillar bäst.

Under sina åtta år i karriärsvängen har hunnit samla många drömmar på fickan. Som att lära sig nya språk, surfa och arbeta ideellt med herrelösa hundar.

När arbetsveckan är slut redan efter en dag öppnar sig stora möjligheter. Gurgîn Bakircioglu planerar att träna och läsa mycket – och att ha tråkigt.

”Det händer otroligt mycket när man har tråkigt. I tristessen kan du tänka och reflektera. Det är där jag utvecklar mig själv.”

Är du inte rädd att skjuta karriären i sank?
”Jag har funderat en hel på det där men tror att karriären mår som bäst när man själv är glad. Det är ett framgångstecken hos många som är duktiga inom sitt område att de först och främst är lyckliga. Sen spelar det ingen roll om de bor i Diplomatstaden eller i en container utanför Tensta.”

Han fortsätter:

”Visst kommer jag förlora massa möjligheter nu. Men min karriär är mitt liv. Min hund är min karriär. Jag vill kunna känna lugn i slutet av dagen.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST