Shoppingfenomenet slår alla rekord – nu kommer det till Sverige

Shoppingfenomenet Singles Day slår alla rekord - och imorgon landar det i Sverige.

11 november är det dags för Singles Day igen – shoppingfenomenet från Kina som slår alla rekord. Och nu har konceptet kommit till Sverige.

Det startade som en studentploj vid universitetet i Nanjing 1993. Som en reaktion mot alla hjärtans dag – som ju handlar om att vara ett par – valde de datumet som bara består av ettor för att singellivet på.

År 2009 tog Jack Ma och hans e-handelsimperium Ali Baba över och varumärkesskyddade namnet Singles Day. Första året såldes för 50 miljoner yuan eller 7 miljoner dollar. Fem år senare var siffran uppe i 9,3 miljarder dollar.

Svenska elektronikkedjan Elgiganten satsar stort på Singles Day i hela Norden och erbjuder kampanjpriser. De har även lanserat en reklamkampanj där influencern Fat Jewish dejtar en fritös.De nordiska e-handlarna Sportamore, Lyko and Copacanda var bland de första i Norden med konceptet för två år sedan, med det stora genombrottet har än så länge uteblivit, skriver Business Insider Nordic.

”Singles Day har inte funnits på den svenska marknaden tidigare, i år är första gången vi kör. Vår bedömning är att det kommer att bli lika stort som Black Friday” säger Jessica Wallin på Elgiganten till Expressen.


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA