Det här behöver du jobba med för att ha råd med bostad i Stockholm

Hur många kvadratmeter i Stockholm får du för ditt yrke?

Kvadratmeterpriserna i Stockholm är de dyraste i Sverige – det är idag nästan dubbelt så dyrt att köpa bostadsrätt i Stockholms tätort jämfört med Göteborg, landets näst dyraste tätort.

Snittpriset på 94 178 kronor per kvadratmeter kräver en månadslön på cirka 50 000 kronor – vilket innebär att många yrkesgrupper kan ha svårt att bo innanför tullarna. Det visar en genomgång som SBAB har gjort.

”I dag måste människor i praktiken lägga ihop sin ekonomi för att kunna ta tillräckligt stora bolån till bostadsköp i Stockholm”, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB, och fortsätter:

”Man bör kanske inte ha yrkestiteln som första kriterium när man väljer sin partner, men det går samtidigt inte att förneka att det är något man så småningom måste ta ställning till om man bor här”.

Jobbar du som marknadsundersökare eller köksbiträde kan du ta bolån till max cirka 16 kvadratmeter, medan en domare med snittlön på runt 55 000 kronor kan ta bolån för att köpa max 45 kvadratmeter. En högt uppsatt finanschef kan köpa 97 kvadratmeter, och en specialistläkare 60.

För att kunna köpa en trea på 80 kvadratmeter ”skulle köksbiträdet behöva träffa till exempel en specialistläkare med en månadslön på över 70 000 kronor”, skriver SBAB i ett pressmeddelande.

Undersökningen baseras på statistik från Booli och SCB.

"Det finns flera saker som avgör exakt hur stora lån två personer får ta och i bankernas kalkyler vägs flera parametrar in. Men en svepande jämförelse går ändå att göra och resultatet visar att inkomstnivåerna som nu krävs är väldigt höga. För yrken med medelinkomst har innerstaden blivit alltmer otillgänglig", säger Emma Persson.

Så här många kvadratmeter bostadsrätt kan du köpa i Sveriges 15 största städer, beroende på ditt yrkesval:

Siffrorna i tabellen förutsätter att maximalt bolån tas och att inget kapital utöver insatsen på 15% skjuts till. 


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA