Fotograf: Svenskt Näringsliv Press

Svenske toppchefen som gömt skattemiljoner på Malta: ”Vad fan får jag för pengarna?”

"Man frågar sig också, betalar man in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna?"

En ny internationell läcka avslöjar hur ett stort antal toppolitiker, storbolag, näringslivsprofiler och förmögna privatpersoner använt sig av skatteparadis och därmed undvikit att betala skatt.

Totalt handlar den så kallade Paradisläckan om 13,4 miljoner dokument som kommer från två juristbyråer och 19 bolagsregister, enligt SVT-programmet Uppdrag Granskning.

Bland namnen som märks i Paradisläckan finns bland annat USA:s handelsminister Wilbur Ross, Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner, Storbritanniens drottning Elizabeth II och Svenskt näringslivs ordförande Leif Östling.

”Jag har inte dåligt samvete för det. Jag tycker jag har gjort rätt för mig i Sverige mer än de flesta andra. Jag har betalat för minst tusen skattebetalare”, säger Östling till SVT.

Leif Östlings Maltabolag har bland annat tillgångar via ett dotterbolag i Luxemburg, som har aktier H&M, Telia och Sandvik värda drygt 30 miljoner kronor, enligt SVT:s granskning. Han uppger själv att han har betalat 180 miljoner kronor i skatt i Sverige och Tyskland bara sedan 2010.

”Man frågar sig också, betalar man in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna?” säger Östling, men gör senare en pudel och släpper en kommentar som betonar att han uttryckte sig som privatperson.

”Det var slarvigt uttryckt. Sverige har en generellt fungerande välfärd. Det jag försökte säga var att jag personligen använt den i mycket liten utsträckning jämfört med mitt finansiella bidrag till den”.

Även Elektas storägare och styrelseordförande Laurent Leksell förekommer i läckan. Han ska ha sålt aktier i Elekta för att köpa en yacht värd 60 miljoner kronor. Försäljningen skedde till ett bolag i Malta som han själv kontrollerar och därefter såldes aktierna vidare vilket medförde att reavinstskatt kunde undvikas, enligt Uppdrag Granskning.


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA