Fotograf: Anders Ahlgren/SvD/TT

Anders Borg bryter tystnaden – och går till attack

Anders Borg är tillbaka.

Det har varit ganska tyst från Anders Borgs håll sedan den omtalade ”blackouten”. Men nu bryter förre finansministern tystnaden, och går till attack – mot Magdalena Andersson.

”Hur regeringen, efter snart 4 år, kan vara passiv och att finansministern stoppar reformer är svårt att förstå” skriver Borg i ett Facebook-inlägg där han riktar frän kritik mot hur den nuvarande finansministern har hanterat den svajiga bostadsmarknaden.

”Det är svårt att värja sig från intrycket att Anderssons agerande ytterst handlar om ambitioner att ta över partiledarposten efter valet 2018. En finansminister med politiska ambitioner underminerar finansdepartements naturliga roll att driva på strukturreformer.”

Borg medger att Alliansen också gjorde för lite, men att ”högre kapitalkrav på bankerna, minskad byggreglering, friare uthyrning av bostadsrätter och storstadsförhandlingar” var några steg i rätt riktning.

Det här borde regeringen och Magdalena Andersson göra nu, menar Anders Borg:

  • Avreglera hyresmarknaden så att omsättningen i stocken ökar
  • Ta bort höjdregleringarna i storstäderna
  • Öka marktillgången och påskynda tillståndsprocesserna
  • Förändra beskattningen så att reavinsterna inte hindrar rörlighet
  • Avveckla ränteavdragen
  • Återinföra en rimlig fastighetsskatt  

Socialdemokraterna är snabba med att höra av sig till VA och kommentera Borgs utspel.

"Det här kommer från den före detta finansminister som höjde reavinstbeskattningen vid försäljning av bostäder, la ränta på uppskovsbeloppen och avskaffade fastighetsskatten – utan att överhuvudtaget röra ränteavdragen", säger Fredrik Olovsson (S), ordförande i Finansutskottet, och fortsätter:

"Dessutom spekulerar han fritt om finansministers motiv. Det är svårt att ta honom seriöst."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST