Oslo har åkt på en bokrasch – så kan det sprida sig till Sverige

Jobbiga siffror i grannlandet.

Det genomsnittliga kvadratmeterpriset för befintliga Obos-anslutna bostäder i Oslo sjönk 4,2 procent under oktober och var 4,7 procent lägre än oktober 2016.

Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkts norska systernyhetsbyrå TDN Finans.

Obos noterar att det som väntat var en svag utveckling från förra året då jämförelsen är med förra höstens starka pristillväxt. Det är särskilt tvårumslägenheterna, som hade den största pristillväxten tills marknaden vände, som nu visar på störst prisnedgång.

"Det är positivt att ett ökat antal bostäder har omsatts i många av stadsdelarna då det tyder på en bra aktivitet i marknaden. Vi ser också att det råder en stabil och bra försäljning av nyproducerade bostäder. Priserna har dock fallit i samtliga delarna av staden där Obos omsätter flest bostäder. Prisfallet är något starkare i ytterstaden än i innerstaden", kommenterar Obos.

Efter en månatlig prisuppgång om 2,3 procent i januari har Obos prisstatistik indikerat oförändrade eller fallande priser i Oslo sedan februari i år. Hittills under 2017 har stadens bostadspriser fallit 9,2 procent, enligt statistiken för de Obos-anslutna lägenheterna.

För Norge som helhet visar Obos-statistiken på ett prisfall om 3,7 procent från september och en nedgång om 4,2 procent från oktober 2016.

På fredag klockan 11 publicerar Eiendom Norge den officiella norska bostadsprisstatistiken för oktober. Bostadspriserna i Oslo har enligt den statistiken backat i fem raka månader. I september var nedgången 1,0 procent under månaden medan utvecklingen på tolv månader var +0,9 procent.

För Norge som helhet sjönk priserna med 1,6 procent i september men var upp 1,5 procent från året före.

Den norska bostadsmarknaden påminner mycket om Sveriges, med en kraftig prisuppgång som nu dämpas av amorteringsregler. Och nu har den svenska finansinspektionen tagit fram nya tuffare krav på amortering för bolånekunder.

"Det finns en fruktan för att det sker en repris av vad som skönjts i Norge, med svagare bostadsmarknad även i Sverige när ytterligare amorteringsregler står för dörren", har Simen Mortensen, analytiker på DNB Markets, tidigare i år sagt till Nyhetsbyrån Direkt.


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA