Det här är Adalberths liv efter Klarna

Chefen för Adalberths storsatsning Norrsken avslöjar för VA hur de jobbar.

"Teamet och genomförandet går före vilket samhällsproblem som ska lösas när vi gör våra investeringar".

Det säger Erik Engellau-Nilsson vd på Norrsken Foundation. Han förklarar hur de prioriterar kring vilka som ska få pengar och en plattform att utvecklas på.

Norrsken utgår framförallt från mognaden på teamet bakom innovationen, samarbetsförmågan och utförande – samt naturligtvis hur de ska lösa de stora samhällsproblemen med hjälp av teknik.

"När vi går brett har vi störst möjlighet att hitta de riktigt grymma entreprenörerna. Det är möjligt att vi om några år har hittat ett område där vi vill fokusera, men vi är inte där ännu."

Norrsken Foundation är bara drygt ett år gammalt, men som vd funderar Erik redan på hur de ska nå vidare och utveckla koncept för att inte stagnera.

Att driva startup är något han är van vid då han även jobbade på Klarna som marknadschef och ansvarig för USA lanseringen. Han jämför tiden på Klarna med att ligga i lumpen med ständiga krig. Det var en väldigt produktiv tid som fostrade en anda att det är okej att misslyckas, enligt Erik Engellau-Nilsson.

Att bli vd för Norrsken Foundation var inte självklart, men ett cancerbesked fick honom att omvärdera sitt liv. Erik medger att han har ett drömjobb, och ett drömteam, men att han hela tiden ifrågasätter om han prioriterar sin tid rätt.

Norrsken är Niklas Adalberths skapelse. Han satsar sina egna pengar – från försäljningen av sin del i Klarna – på att hitta och skala upp innovationer som ska göra världen bättre. Målet är att hjälpa 1 miljard människor, och skapa en positiv samhällsförbättrande Unicorn med hjälp av ny teknik.

Norrsken kallar sin metod för "effektiv altruism". De har räknat fram att pengarna de har att satsa hade räckt till att rädda 10 000 personer om de hade köpt myggnät och mediciner på det traditionella sättet – men genom att investera långsiktigt siktar de på att hjälpa en miljard.

Flera av Norrskens investeringar har redan blivit framgångsrika.

Bemanningstjänsten Just Arrived och integrationsappen Welcome App samt matsvinnsappen Karma är några av de som just nu väcker intresse även utanför Sverige. Norrsken Foundation ska utvidga och har tagit in Anna Ryott som ansvarig för utlandsexpansionen.

"Vi letar alltid efter nya lösningar och de finns såklart globalt" säger Erik.

På frågan vilken av Norrskens sociala startups som först kommer nå målet att hjälpa 1 miljard människor kommer svaret blixtsnabbt.

"Jag tror att den första Unicorn vi skapar är Doctrin som har en otrolig innovation inom sjukvården" avslutar Erik Engellau-Nilsson i Hållbarhetspodden.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.