Svensken som drog till Bangkok och blev toppchef: ”Efter 3 månader är man gammal på företaget”

Det är i Asien det händer nu – enligt svensken som flyttat till Bangkok och gjort raketkarriär.

Henrik Holm kommer ursprungligen från Göteborg, men han bor och jobbar i Bangkok sedan 2015. Idag är han försäljningschef för det omtalade företaget Zound Industries, med hela Asien-Stillahavsområdet som sitt affärsområde.

Zound Industries är en av Nordens snabbast växande bolag, grundat för 6 år sedan och återfinns i 90 länder. Nyligen investerade låtskrivaren Max Martin i Zound Industries, och en börsnotering är aktuell. I varumärkesportföljen hittar man kända namn som Marshall, Coloud Headphones, Molami och Urbanears.

Henrik blev befordrad till försäljningschef för Zound Industries i juni i år.

BIG IN ASIA

Big in Asia är en podcast med intervjuer av Simon Hansen. Han reser runt och intervjuar svenskar som gör karriär i Asien – som entreprenörer eller i högre befattningar på företag.

"Jag älskar miljön här i Bangkok. Det är work hard, play hard. Jag har fått tvingas lära mig spela golf för att på 18-hålet kunna signa upp en ny kund."

"Varje ny person man träffar i korridorerna blir anställd och efter 3 månader anses man vara gammal på företaget."

Fokus är Asien-Stillahavsregionen, och i rollen som försäljningschef på området ansvarar Henrik för 12 länder.

"Vi håller på att öppna kontor i Hong Kong och Shenzhen för att kunna finnas på plats, och inte enbart använda oss av befintliga distributionskanaler. "

I takt med att Zound Industries växer i snabb takt så har Henriks nya ledningsområde behövt skapas på kort tid.

"Rollen som försäljningschef är relativt ny och har inte funnits innan. Jag måste skapa ett team, skapa en struktur och inte bli bortkopplad från resterande delen av verksamheten i Stockholm. Jag måste vara med på deras agenda och de på vår".

"Det är en utmaning, inte bara från ett marknad- och försäljningsperspektiv, utan även ett ledarperspektiv.

Henrik Holm beskriver sig själv som en expat kid. Under barndomsåren flyttade han runt mellan länder såsom Saudiarabien, Singapore och Förenade Arabemiraten.

Intresset för Asien kom i och med att han insåg dess stora potential och framtida tillväxt redan när han flyttade med sin familj till Singapore 1988.

"Det är bara att titta på Asien och se hur snabbt det går här och att större delen av tillväxten i världen kommer härifrån. Även om den var 90-tal så hade Singapore redan då fullständigt exploderat."

"Jag vill vara nära pulsen och just nu är det Asien."

"Bangkok är kanske inte mittpunkten i Asien, men staden har också ett fantastiskt tempo, ligger geografiskt bra till samt har en härlig kultur som är unik."

Lyssna på hela Henrik Holms berättelse i senaste avsnittet av Big in Asia.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST