Svensken som var en världens bäst tjänande pokerproffs: Därför släppte jag allt för att bli entreprenör

Han har gått från musiker, till pokerproffs, till daytrader... och nu är han AI-entreprenör. VA träffar Hugo Langéen.

Hugo Langéen har bytt karriär tre gånger: från orkestermusiker till pokerproffs, sedan daytrader – idag är han entreprenör och driver startupen Century Analytics, ett blivande förvaltningsbolag som handlar valutor med hjälp av artificiell intelligens.

Det började med musiken.

”Att vara musiker är att lägga extremt mycket tid på någonting väldigt specifikt, och samtidigt abstrakt. När du försöker bli duktig är det inom ramarna för en abstrakt värld där det är svårt att mäta.”

”För att bli bra måste du kunna analysera ditt arbete i det abstrakta, och sätta det inom ett ramverk. I musiken lärde jag mig att vila i den processen – jag bygger den här ramen och strävar hela tiden mot att bli bättre, utan att kunna mäta det.

Att bli duktig på ett instrument tar extremt lång tid, och det kräver en extrem noggrannhet med detaljer – en färdighet som Hugo Langéen tagit med sig vidare i alla karriärbyten.

”Det som musiken och entreprenörslivet har gemensamt för mig, är att jag inte gör det för att tjäna pengar, utan för att jag älskar det.”Hugo blev anställd på operan och spelade i orkestern där. Men han upplevde att det inte fanns något sätt att gå vidare på, inga tydliga karriärsteg att ta.

Han hade då redan under lång tid spelat poker.

”Poker är en motpol mot musik, du får direkt feedback i poker (om du spelar online) – och det finns inget tak för hur mycket du kan göra, hur bra du kan bli och var din utveckling kan ta dig. Du får statistik på exakt allt, snabba feedbackloopar på vad som är bra och dåligt och du får bygga strategier – någonting jag älskar. ”

”Mina lärdomar från pokern är att framförallt att se psykologiska mönster. Statistik är viktigt, men att förstå hur människor agerar och skapa vinnande strategier utifrån psykologiska mönster är nyckeln. Av stor vikt är också riskminimering, att du inte tappar för mycket av det kapital du anskaffat dig. Spelteori är ytterligare en viktig kompetens som jag fick med mig från pokern.”

Pokerspelande blev dock plötsligt inte hållbart när Hugo fick barn, och han inte längre kunde lägga i princip alla dygnets timmar på att bli bättre.

Så han blev daytrader istället.

”En viktig faktor var återigen att inte ha något tak att slå i, helt fritt spelrum och att allt var upp till mig själv. När jag började med trading hade jag med mig det som krävdes från musik och poker. Det är en abstrakt värld, precis som när du är musiker. Du måste skapa ditt eget ramverk i rymden av möjligheter.”

Marknaden är ju enormt psykologisk, säger Hugo – och förklarar att just förmågan att hitta psykologiska mönster var en nyckelfaktor för att lyckas med pokern.

”Jag letade också upp mentorer – alla har sin egen syn på marknaden och sin egen tradingmetod, så jag fick en bred bild. Jag har alltid jobbat med mentorer, men för tradingen var det extra värdefullt.”

När Hugo Langéen sedan separerade från barnens mamma – och insåg hur svårt det blev att handla med valutor och råvaror på dagsbasis när han hade barnen själv under en hel vecka – då växte behovet att göra något annat.

”Daytrading är stressigt och tidskrävande, du måste ta många snabba beslut hela tiden. Jag bestämde mig för att bygga ett automatiserat system.”

Tanken om att starta eget började gro. Han pratade med sin nuvarande kollega Niklas Höjman, som har en bakgrund från investmentbanking och dessutom kan koda. Sen träffade de Jimmy Carlsson som hade en gedigen AI-bakgrund. Så föddes bolaget Century Analytics.

”Helt plötsligt hade vi ett superteam med olika styrkor. Min bakgrund har olika byggstenar, och samma gäller för de två andra i teamet. Vi kan nu ta våra respektive styrkor och bygga något som är framtiden.”

När Hugo Langéen ska förklara hur Century Analytics AI-trader fungerar tar han hjälp av orkestern som metafor.

”När du handlar tar du beslut, baserat på information, som gör att du satsar på en upp- eller nedgång. Sättet att ta beslut i förvaltningsbranchen kommer att förändras, med teknikens hjälp.”

”Om man jämför med en orkester; för att få stycket de spelar att låta så bra som möjligt har du enskilda specialister som spelar sitt eget instrument – tillsammans skapar de en helhet som blir väldigt bra.”

”När vår AI tar investeringsbeslut fungerar det på ett liknande sätt – vi bygger en orkester av agenter som alla blir experter på en specifik uppgift. De rapporterar till en AI, som likt en dirigent kan ta kvalificerade beslut över helheten.”

Intentionen är att skapa en produkt som är diversifierad gentemot andra produkter på marknaden, berättar Hugo, som tror att efterfrågan på diversifierade produkter kommer att öka – när ”marknaden överlag går mot ökad likformighet”.

Century Analytics hoppas ha sitt tillstånd på plats i mitten av 2018. Och för Hugo väger drivet att ta sina idéer hela vägen tyngre än rädslan för att gång på gång kliva ut i det okända.

”Det många kan vara rädda för när de ska byta karriär är tanken att börja från noll. Men du kan alltid ta med dig något, du kan alltid spegla dina erfarenheter, även om det är helt vitt skilda yrken. Du tar med dig saker du kan använda – det blir snarare en styrka, en diversifierande effekt.”

”Jag vill alltid dra mina idéer fullt ut. Det är otroligt viktigt att göra det jag brinner för.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST