Här är de hetaste svenskarna i USA

Över 600 000 svenskar jobbar utomlands. Det här är de mest framgångsrika. 

HELA LISTAN: Här är de 100 hetaste svenskarna utomlands

Andreas Carlsson
Musikproducent, Los Angeles

Han har själv beskrivit att livet började tufft då pappan hamnade i fängelse för förskingring. Familjen flydde undan medierna till Tingsryd i Småland där han fann tröst hos en musiklärare. Även om han själv gett sig ut på Sverigeturnén "Live to win" om hur man förverkligar sig själv och gör idéer till verklighet började det trögt med en misslyckad karriär under artistnamnet Andres.

Men han skulle snart skriva musikhistoria med världshittar för alltifrån Backstreet Boys och Britney Spears till Céline Dion då legendaren Denniz Pop värvade honom till musikkollektivet Cheiron 1996. Nu har han slutit cirkeln genom att starta Academy of Music and Business med gamle musikläraren från Tingsryd.  

Anne Lidgard
Vinnova, San Francisco

Flyttade till Silicon Valley 2012 och har sedan flera år tillbaka arbetat inom ledningen på innovationsmyndigheten där hon bland annat arbetat med Nordic Innovation House – en hubb för nordiska techentreprenörer.  

Babba Canales
BY BABBA, New York

Utnämndes av Veckans Affärer till Årets Supertalang 2016. Hon har också varit med på Forbes lista över världens mest lovande personer under 30 och har kal­lats it-girl av Vogue Magazine. Vid 22 års ålder var hon med och kickstartade Uber i Sverige och jobbade sedan med varumärkesstrategi på bolagets NYC-kontor. Senast har hon startat den egna varumärkesbyrån By Babba.

Barbro Ehnbom
Näringslivsprofil, New York

Ett stipendium för tre månader i USA slutade med en trettioårig karriär i det amerikanska näringslivet. Jobbet som analytiker på Wall Street kom bland annat att leda henne hela vägen till toppen på läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline, där hon blev den första och enda kvinnan i ledningen.  

Håkan Guldkula
Guldkula First E-bank/Guldkula Champagne, New York

En karriär på Wall Street under 1980-talets glada bonusdagar toppad med en handfull så kallade home-runs – affärer där man kammar hem 20–40 gånger insatsen – har möjliggjort den fysiska förflyttningen från Ludvika. Nu satsar han stort på sitt eget champagnemärke som nyligen vann guld på USA:s största vinmässa.   

Bo Andersson
Yazaki, Delray Beach

Han är en riktig tungviktare inom den globala fordonsindustrin och har tidigare bland annat varit chef inom GM. Nybliven Europa- och Afrikachef för den japanska underleverantören Yazaki med 48 000 anställda på 24 fabriker i 22 länder under sig. Tidigare var han vd för ryska Avtovaz, en tjänst han fick lämna för ett år sedan.  

Börje Ekholm
Ericsson, Colorado

Civilingenjören från KTH har Företags-sveriges kanske svåraste jobb – att rädda krisande telekombolaget Ericsson. Hans första år som vd har varit minst sagt prövande. Storförlusterna fortsätter, aktien rasar och enligt medie­uppgifter väntar nya tuffa sparpaket. Det är ingen "quick fix" att bli marknadsledare igen som han själv uttrycker det. Kritiken började redan innan han tillträdde. Under sin långa sejour som vd för Investor arbetade Börje Ekholm parallellt i Ericssons styrelse – och är därmed en av de ansvariga för haveriet. Beslutet att bo kvar på andra sidan Atlanten retar säkert också en del. Att vara utlandssvensk och samtidigt vd för ett av Sveriges allra viktigaste företag ter sig inte som en klockren kombination.  

Carl Fritjofsson
Creandum, San Francisco

Var med och grundade AdProfit samt svenska IT-bolaget Wrap, och var då chef för bolagets internationella organisation. I dag bor han i San Francisco där han hjälper riskkapitalfirman Creandum att växa i USA.

Carl Waldekranz
Tictail, New York

Han startade sitt första företag redan som 18-åring och är nu vd på en e-handelsplattform för hundratals nya märken världen över.  

Christina Lampe-Önnerud
Cadenza Innovation, New York

En spikrak karriär från lilla Ludvika till batteriforskare i Uppsala och på MIT banade väg för en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer. I dag är hon batteridrottningen som både utmanar och vill stötta Elon Musk i det stora elbilsrallyt. Hennes första bolag, Boston Powers, sålde hon till kineserna. Med bas på den amerikanska östkusten trotsar hon nu återigen managementkonsulternas värsta "no-no" och kör ett nytt bolag tillsammans med sin man Per Önnerud, med ambitionen att förflytta världen från fossilt till förnyelsebart en gång för alla. Hennes nya superbatteri, som kan öka körsträckan i en Tesla med 70 procent, är nu bara något år från kommersiell fas. Industrin väntar med spänning.  

Daniel Ek
Spotify, New York

Han är snart lika känd som Pippi Långstrump och Ingmar Bergman utomlands. Vd:n och grundaren av musiktjänsten Spotify som har revolutionerat musiklyssnandet världen över har kommit en bra bit från Rågsved där han växte upp med sin ensamstående mamma. Tidskriften Times har listat honom som en av världens 100 mest inflytelserika personer 2017. På musikmagasinet Billboards lista över musikvärldens allra mäktigaste var han i våras nummer ett.  

Daniel Ilic
Facebook, Menlo Park

Blev nyligen creative director på Facebook i Los Angeles. Började sin resa som copywriter i slutet av 90-talet och har reklampriset Guldägget i bagaget. Senast var han delägare och creative director på reklambyrån North Kingdom.  

Elin Elkehag
Stilla, San Francisco

Hon lämnade livet i Stockholm för att förverkliga entreprenörsdrömmarna i San Francisco. Det tog inte mer än tio timmar innan målet var nått genom en crowdfundingsida på nätet och idén om rörelsedetektorn Stilla kunde bli verklighet. I dag är hennes startupbolag bland annat finansierat av tre svenska NHL-proffs.  

Fredrik Eklund
Douglas Elliman/ESNY, New York

Raketkarriär som mäklare i New York där han med draghjälp som fixstjärna i såpan "Million dollar listing New York" fått uppdrag för alltifrån Cameron Diaz till Bondskådisen Daniel Craig. Hade en brokig karriär efter Handels där hans dotcombolag Humany slogs till spillror när bubblan brast och han gav sig in i porrbranschen i stället. Livet tog en ny vändning då han startade lyxmäklaren Eklund Stockholm New York år 2009. Han har parat mäklarframgångarna med boksuccéer om försäljning, släppt det egna vinet High Kick Rosé och gett ut poplåten "It gets better". Aktuell med boken "Fredrik Eklund 2.0: Året då jag återfann mig själv" – som boktiteln antyder fick han ett sammanbrott trots framgångarna. Väntar i dag tvillingar och har sagt att han ska prioritera om sitt liv. Frågan är ändå om inte Fredrik Eklund redan hunnit bli väl amerikaniserad. För då han skulle gästa Malou von Sivers i "Efter tio" och hade ett amerikanskt tv-team i släptåg pratade han engelska så många gånger att Malou von Sivers fick ryta till på skarpen.  

Gun Nowak
Face Stockholm, New York

Från en 1700-talsgård i Hudsondalen norr om New York driver hon sitt bolag Face Stockholm som hon startade 1982. Verksamheten expanderade snabbt på den internationella marknaden och har kunder över hela världen.  

Gustaf Alströmer
Airbnb/Y Combinator, San Francisco

Den tidigare produktutvecklingsansvarige på Airbnb hjälper i dag startupbolag i Silicon Valley med finansiering via Y Combinator. Är även en framgångsrik affärsängel som bland annat investerat i Tictail och Football Addicts.  

Gustaf Törling
Laird + Partners, New York

Har bott i New York i över tio år och efter många år i reklambranschen, senast som creative director på Estée Lauder, har han gått till reklambyrån Laird + Partners. Den beskrivs som en branschledande aktör med inriktning på mode och livsstil, där han numera är vd och creative director.  

Inge Thulin
3M Minneapolis-St Paul

Bossarna boss. Så kan Inge Thulin som driver legendariska 3M beskrivas. Efter Malmöuppväxten där han bland annat lirade hockey i MFF:s pojklag blev det Handels i Göteborg och IHM innan en livslång 3M-karriär inleddes 1979. Efter en rad prestigefulla roller i Europa gick flyttlasset till USA 2003 där han tog över som vd 2012. På senare tid har han gått in i energijätten Chevrons styrelse . Han satt fram tills nyligen i Donald Trumps näringslivsråd, men hoppade liksom många andra av efter presidentens kontroversiella uttalanden om händelserna i Charlottesville.  

Isabelle Olsson
Google, San Francisco

Har med industridesignutbildning i bagaget skapat AR-glasögonen Google Glass som var så hajpade att de visades upp i modeikonen Diane von Fürstenbergs show. Förväntningarna infriades inte. Google skrotade produktionen i januari 2015. Nyligen var hon dock med att lansera Googles senaste produkt, hörlurarna som kan översätta fyrtio språk i realtid.  

Jenny Ljungberg
c/o Hotels, New York

En av arvtagarna till Ljungberggruppen, fastighetsimperiet som i dag heter Atrium Ljungberg och är noterat på Stockholmsbörsen. Hon tog hand om koncernens hotellverksamhet och driver i dag The Maidstone i Hamptons i USA, som ingår i hennes företag c/o Hotels. Tidigare drev hon även Häringe slott i Västerhaninge, men sålde tidigare i år för att fokusera helhjärtat på verksamheten i USA.  

Joel Citron
Tenth Avenue Holdings, New York

Med sina dryga 30 års erfarenhet av investmentbolag är Joel Citron ingen främling för New Yorks finansvärld. Han har arbetat för flera privata såväl som statliga bolag i både Europa och USA, där han nu förvaltar eget kapital i Tenth Avenue Holdings.  

Lars Björk
Qlik, Radnor

Han är uppväxt i Landskrona och hade en mellanperiod som byggnadsarbetare i USA som fick honom "ordentligt studiemotiverad" och banade väg för ekonomistudier vid Lunds universitet. Karriären inleddes som controller och finanschef på mindre bolag innan han vid millennieskiftet blev finanschef på Lundabaserade Qliktqlik. Sedan han tog över som vd 2007 har bolaget bland annat utsetts till ett av världens mest innovativa tillväxtbolag av Forbes. Ett bra exempel är att Qlik nådde en värdering på drygt 2 miljarder dollar bara ett år efter Nasdaqnoteringen 2010 och att bolaget köptes ut från börsen av Tomas Bravo för 25 miljarder kronor i juni förra året.  

Marcus Samuelsson
Marcus Samuelsson Group, New York

Den svenske krögaren som är bosatt i Harlem gjorde sig ett namn då han blev delägare och kökschef för restaurangen Aquavit, välrenommerad bland världens gourmeter. I dag driver han restaurangen Red Rooster sedan 2010.  

Maria Mähl
Arabesque Partners, New York

Började kampanja för Obama i USA 2012 och har sedan gjort karriär i New York på bl a FN, Clinton Global Initiative och Cidron Ventures och är i dag director på Arabesque Partners.

Max Martin
Låtskrivare/producent, Los Angeles

Det mesta den flerfaldigt prisbelönta musikproducenten rör vid verkar förvandlas till guld. Miljardären har bland annat haft ett tjugotal ettor på Billboard Hot 100 och producerat demor till flera av branschens mest kända ansikten.  

Max Tegmark
MIT, Winchester

Här på jorden är Max Tegmark, alias Mad Max, professor i fysik på MIT. Men han är övertygad om att han finns i många fler varianter på andra ställen i universum. Efter att länge varit en av de största inom fysiken slog han igenom för en bredare publik med boken "Vårt matematiska universum – mitt sökande efter den yttersta verkligheten". Medgrundare till Future of Life Institute i Boston och en av de absolut största tänkarna och debattörerna internationellt på de stora framtidsspåren robotisering och artificiell intelligens. I sitt advisory board har han bland andra tungviktare som Elon Musk och Stephen Hawking.  

Nadir Khayat
Redone Records, Los Angeles

Svensk stjärnproducent som upptäckt artister som Lady Gaga och gjort musik till världsartister som Jennifer Lopez, Enrique Iglesias och Cher. I dag producerar han musik via sitt skivbolag Redone Records i Los Angeles.  

Nicolai Wadström
Bootstraplabs, San Francisco

På "Hundraåringen som försvann"-manér har han varit med vid de flesta av teknikutvecklingens stora skeden och skapade exempelvis elektroniska anslagstavlor långt före internet och coola effekter till en av svenska folkets mest älskade julkalendrar – "Mysteriet på Greveholm". Han lämnade Sverige 2004 och flyttade sedermera till Silicon Valley efter en sejour som affärsängel i London. Bootstraplabs såg dagens ljus 2009 och med tanke på att han träffar cirka 1 000 bolag per år är det få som har örat så mycket mot rälsen. Har lagt sig i täten efter att ha startat en AI-fond som ska investera i 35–40 bolag de närmaste åren då han är övertygad om att "AI är det största skiftet vi har sett i historien".  

Pelle Sjönell
BBH Group, Los Angeles

Ett riktigt reklamproffs med ett förflutet på Fallon och King.  

Peter Arvai
Prezi, San Francisco

Bolaget Prezis grundare och vd startade verksamheten i Ungern 2009. I dag har de kontor i Budapest, San Francisco och Mexico City. Presentationsverktyget har 85 miljoner användare och 325 miljoner Prezipresentationer har skapats under åren.  

Pierre Wulff
Robertet Group, New York

Det finns få välkända parfymörer i världen – han är en av dem. Han bor och arbetar i New York på parfymjätten Robertet och har även haft ett finger med i spelet i svenska parfymtillverkaren Byredo.  

Pär Sandå
Pan Capital/North Beach Village, Fort Lauderdale

Efter en karriär som tradingchef på Swedbank startade han, tillsammans med två vänner, Pan Capital 1998. Efter tio år kunde bolaget visa ett resultat på 1,4 miljarder kronor. I dag är Pär Sandå hotelldirektör i North Beach Village utanför Fort Lauderdale.  

Pär-Jörgen Pärson
Northzone, New York

Han har över tjugo års erfarenhet av riskkapitalbolag och har varit på Northzone sedan 2004. Portföljen innehåller stora medie- och techbolag och han har under åren gjort investeringar i företag som Avito och Pricerunner.  

Rikard Steiber
HTC Vive, San Francisco

I början av 2016 lämnade han jobbet som chef på e-sportkanalen MTGx. Numera bor han i Silicon Valley med ett toppjobb på den taiwanesiska jätten HTC och VR-plattformen Viveport. Jobbet som marknadsansvarig på Google finns på cv:t.  

Sebastian Brännström
Lyft, San Francisco

På Uberkonkurrenten Lyft i San Francisco är han teknisk chef och ansvarig för bolagets utveckling av självkörande taxibilar. Från att ha gått in i ett bolag med 10 anställda är han i dag del av ett mångmiljardbolag med över 1 000 medarbetare, med biljätten General Motors som delägare.  

Sophie Mörner
Fotograf, New York

Dottern till Antonia Ax:son Johnson valde bort familjeimperiet för ett liv vigt åt konst. I dag arbetar hon bland annat som gallerist, förlagschef och fotokonstnär.

Sophie Stenbeck
Kinnevik, Los Angeles

Jan Stenbecks dotter och Cristinas syster har efter några år som brand manager på Metro fokuserat alltmer på välgörenhet. Numera driver hon den egna organisationen Remedee och är styrelseordförande i Hugo Stenbecks stiftelse.  

Stefan Olander
Nike, Portland

Reseledaren som blev reklamchef för Nike Nordic. Så kan starten på Stefan Olanders oerhört framgångsrik karriär beskrivas. Han har bland annat rankats som en av världens mest kreativa personer av Fast Company. Efter att ha vunnit Grand Prix vid reklam-VM i Cannes fick han den tunga rollen som vice president för Nike Digital Sports 2010. Har skrivit boken "Velocity" med grundaren av digitalbyrån AKQA, Ajaz Ahmed, som handlar om sju grundregler för att vinna det digitala kriget. En av få svenskar som har ingått i ett topphemligt projekt med Steve Jobs där Nike skulle få chip i skor att kommunicera med Ipod. Det blev föregångaren till dagens Nike+ Fuelband. Han blev inte bara mäkta imponerad över Steve Jobs passion och öga för detaljer, utan kan skriva under på att den bortgångne Applegrundaren inte drog sig för att skjuta på lanseringar tills produkten uppnått perfektion.  

Trita Parsi
NIAC, Washington

Vid 4 års ålder flyttade han från Iran till Sverige. Numera är han både statsvetare, författare och grundare av det nationella iransk-amerikanska rådet National Iranian American Council (NIAC). Han bor sedan sexton år i Washington och har varit rådgivare åt Barack Obamas inre krets.  

Willard Ahdritz
Kobalt Music, New York

Fortfarande i skuggan av Daniel Ek och Spotify, men han är en av musikvärldens mäktigaste svenskar. Han är vd och grundare för den digitala förlagsjätten Kobalt Music som digitaliserar hur musik får betalt. Huvudkontoret är beläget mitt i smeten i New York City och delägarna inga mindre än Max Martin och Paul McCartney.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST