Här är de hetaste svenskarna i Europa

Över 600 000 svenskar jobbar utomlands. Det här är de mest framgångsrika. 

Alexander Ljung
Soundcloud, Berlin

Hans Flickr-liknande tjänst för ljud med säte i Berlin blev en sådan succé att Twitter visade intresse, men prislappen 1 miljard dollar blev i mesta laget. Framtiden ser osäker ut – Soundcloud har tvingats säga upp hundratals medarbetare den senaste tiden.  

Anders Sandberg
University of Oxford, Oxford

Han när ett brinnande intresse för existentiella hot – inte bara pandemier och annat som kan utrota oss, utan fram­tider där det inte är så himla kul att vara människa. Vid sidan av sitt arbete på Future of Humanity Institute har han ett stort intresse för transhumanism, en rörelse där teknik ska förbättra människans mentala och fysiska egenskaper. Dessutom är han rollspelsfanatiker. Han kan ofta ses som debattör i spalterna i internationella medier och pratar gärna om forskning och etik.  

Anders Skeini
Jacobi, Carbons

Med bas i Schweiz är han ständigt på resande fot för att sälja konceptet bakom Jacobi Carbons, störst i världen på luft- och vattenrening med aktivt kol tillverkat av kokosnötskal. I dag ägs bolaget av japanska Osaka Gas Chemical men var i familjen Skeinis ägo i fjorton år och gjorde dem till miljardärer.  

Anders Ström
Unibet, London

Techentreprenör som grundat och byggt upp miljardbolag som Unibet och Kambi. I dag bor han i London där han bland annat arbetar med sin senaste satsning – speltjänsten Kwiff.  

Annika Falkengren
Lombard Odier, Genève

Allt började med ett sommarjobb på ett SEB-kontor i Stockholm i unga dagar – något som kom att utvecklas till en trettioårig karriär med ett flertal höga poster och slutligen som storbankens vd, vilket också kom att ge henne Veckans Affärers utmärkelse Näringslivets mäktigaste kvinna inte mindre än två gånger. SEB-veteranen lämnade i somras Sverige för sitt nya toppjobb som arbetande delägare på den schweiziska privatbanken Lombard Odier.  

Beatrice Engström-Bondy
Svenska handelskammaren, London

Hon föddes i Schweiz, växte upp i Frankrike och är bosatt i London där hon sedan flera år varit ordförande i Svenska handelskammaren. Hon har även agerat rådgivare till Karl-Johan Persson och Jacob Wallenberg med allt från strategiska frågor till makroekonomiska analyser.  

Bengt Ågerup
Q-Med, Genève

Som en sann forskarentreprenör startade han bioteknikföretaget Q-Med i Uppsala 1987 för att sälja det till det fransk-schweiziska läkemedelsföretaget Galderma 2011. Själv kallar han sig för Sveriges "antagligen enda socialistiska miljardär" och var under många år bosatt i Paris men flyttade till Genève 2012.  

Bertil Hult
Education First, Luzern

Han växte upp med dyslexi, men skulle senare komma att bygga upp ett utbildningsimperium som har gjort honom till miljardär. EF-grundarens företag har i dag över 46 000 anställda i 116 länder. Huvudkontoret ligger i Luzern där han också bor.  

Bo Göransson
Intrum Justitia, London

Miljardären Bo Göransson förvärvade Intrum Justitia av sin far Sven Göransson 1970. Han byggde upp det till ett av Europas ledande inkassoföretag innan han till slut sålde av det. Inkassokungen syns sällan i medierna.  

Carl Benedikt Frey
University of Oxford, Oxford

Han var tidig på bollen när det kom till övergången av industrin till digitala ekonomier. Forskarens robotstudie väckte stor uppmärksamhet 2013 och plockades upp av ett flertal internationella medier. I dag har han ett samarbete med amerikanska storbanken Citi där han arbetar för att hjälpa globala ledare att navigera i den snabbt föränderliga världs­ekonomin.  

Carl Sturén, Johan Boden
Chumak, Ukraina

Duon som i 20-årsåldern tog med sig ett litet startkapital och drog till Ukraina för att starta en ketchupfabrik. Sedan 1997 förser de snabbmatsjätten McDonald's i Ukraina med gurka och olika såser.

Christer Holloman
Divido, London

Driver avbetalningsföretaget Divido, som han även varit med och grundat.  

Dennis Jönsson
Tetra Pak, Lausanne

Det var under början på 1980-talet som han första gången började arbeta på Tetra Pak – då som trainee. Sedan dess har han varit vd för företagets marknadsbolag i ett flertal länder och är i dag koncernchef och vd.  

Didric Cederholm
Lion Point Capital, London

Efter framgångsrika år i New York på Columbia Business School och investmentbolagen Elliott Management och Eos Partners har svensken grundat ett numera globalt investmentbolag som fokuserar på alternativa investeringar, där han också är CIO.  

Erik Eberhardson
Ferronordic, Moskva

Miljardär och före detta Volvochef som startade Ferronordic Machines sommaren 2010 efter att ha fått in kapital av finansmannen Rune Andersson. Bolaget säljer reservdelar till fordonsindustrin i Ryssland.  

Erik Engström
RELX Group, London

Omskriven som en av de högst avlönade börs-vd:arna i Storbritannien med sina 16 miljoner pund. Han är utbildad på både Handels och Harvard och har suttit på ett flertal höga poster under karriären – nu som vd på analysfirman RELX Group.  

Erik Penser
Erik Penser Bank, Oxfordshire

Från 80- och fram till 90-talets början var han en av de mest inflytelserika och färgstarka svenska finansmännen med sitt holdingbolag Yggdrasil. Han startade sedan företaget Erik Penser Fondkommission som blev bank 2008 och där han fortfarande är delvis aktiv. I dag ägnar han sig åt hästuppfödning, äger en galoppbana och är en stor markägare.  

Eva Hamrén Larsson
Hand in Hand, London

Dotter till byggmästaren Lars Erik Lundberg som grundade Fastighets AB L E Lundberg och syster till finansmannen Fredrik Lundberg. Hon bor i London sedan 1983 där hela hennes familj har varit engagerad i välgörenhet, bland annat i Percy Barneviks organisation Hand in Hand.  

Frederik Paulsen
Ferring, Lausanne

Pillermiljardären är en av Sveriges allra rikaste – men samtidigt nästan okänd. Han har inte bara byggt upp världens femtionde största läkemedelsföretag han är också den första som besökt jordens alla åtta poler – geografiska, magnetiska, geomagnetiska och otillgänglighetspolerna.  

Fredrik Erixon
Ecipe, Bryssel

Ekonom, författare och medgrundare till EU-tankesmedjan Ecipe som anses vara en av de absolut ledande i världen. Han har även utnämnts till en av Bryssels mest inflytelserika personer av Financial Times.  

Fredrik Gillström
Adamo Telecom, Barcelona

Som 24-årig tog han sig till Spanien för att starta eget bredbandsbolag när han insåg att möjligheterna där var större än i Sverige. Tolv år senare lyckades han sälja sitt bolag till riskkapitaljätten EQT för hundratals miljoner. I dag är han fortfarande aktiv delägare och kvar i Barcelona.  

Gerard de Geer
Brunswick, London

Som diplomatbarn växte han upp i Paris, Berlin och Washington. År 1990 blev han privatrådgivare åt Rysslands privatiseringsminister och grundade sedan den ryska investeringsbanken Brunswick tillsammans med sin partner Martin Andersson 1993. De sålde senare av hälften till den schweiziska storbanken UBS.  

Jacob Grapengiesser
East Capital, Moskva

Han har lång erfarenhet av kapitalförvaltaren East Capitals Östeuropateam i Moskva, som han har lett under merparten av sina femton år på företaget.  

Jens Munch
Prix, London

Från krigskorrespondent i Mellanöstern till techproffs – han började yrkeslivet som journalist och gjorde sedan raketkarriär på både Google och Izettle. I dag har han startat ett eget AI-bolag.  

Jerker Johansson
Blue Water Energy, London

En av de mest framgångsrika svenskarna i den internationella investmentbanks­eliten som tillbringat flera decennier i den absoluta toppen av firmor som Morgan Stanley och UBS. En av grundarna till Blue Water Energy, ett riskkapital­bolag nischat mot energibranschen.  
Lars Förberg
Cevian Capital, Zürich

Christer Gardells medgrundare till Cevian Capital. I egenskap av Europas tyngsta aktivistfond har man gått in som ägare i en rad av Sveriges största börsbolag som Ericsson, Volvo och ABB. Själv har han tagit plats i ABB:s styrelse.  

Lena Björck
Alexander & Björck, London

Prisbelönt catering- och evententreprenör som har jobbat för det brittiska kungahuset, Rolls-Royce och för kända gäster som Bill Clinton.  

Lotta Malm Hallqvist
MDC-Partners, London

Efter att ha sparkat i gång karriären som modell blev hon reklamstjärna med lång erfarenhet på McCann. I dag är hon på Forsman & Bodenfors ägare, MDC Partners Europe, där hon är vd.  

Louise Wennberg
Biltema, London

I en större kartläggning kom Expressen fram till att Biltemagrundaren Sten Åke Lindholm har tillgångar på 11 miljarder kronor via komplicerade upplägg i utlandet. Det lär vara ljuva nyheter för enda barnbarnet som är den som ska ta över och som fick en försmak av vad som komma skall genom aktier till ett värde av 10 miljoner kronor 2015. Förutom studier på en internatskola i Schweiz där terminsavgiften ligger på en halv miljon kronor äger hon och maken en tvåvåningslägenhet för 138 miljoner kronor vid en av Londons mest exklusiva adresser – Eaton Square.  

Martin Andersson
Brunswick, London

Brunswickpartnern grundade den ryska investeringsbanken tillsammans med Gerard de Geer 1993 innan de sålde av hälften till UBS.  

Martin Nordin
Fenix Outdoor, Zug

År 1960 grundades Fjällräven – ett av Sveriges mest välkända friluftsmärken, av pappa Åke Nordin. Sonen kom senare att ta över och byggde upp det hela till en miljardkoncern. Fenix Outdoor har, förutom Fjällräven, en rad andra populära märken under sig.  

Mats Granryd
GSMA, London

Generaldirektör för telekomoperatörernas internationella branschorganisation GSMA, med anställda över hela världen. Har tidigare varit verksam på Ericsson som chef för marknaderna i Indien och Sri Lanka och även som koncernchef för Tele 2.  

Mats Persson
EY, London

Ansvarig för internationella handelsfrågor på konsultfirman EY. Han har även agerat som rådgivare åt den dåvarande premiärministern David Cameron i brexit­frågan och varit chef för tanke­smedjan Open Europe.  

Mona Hamilton
Lundingruppen, Genève

Dottern till olje- och gasentreprenören Adolf Lundin har liksom sin systern Nico Mordasini en förmögenhet på ungefär 6 miljarder kronor tack vare Lundingruppen.  

Nico Mordasini
Lundingruppen, Genève

Se ovan.  

Niklas Boström
University of Oxford, Oxford

Som skoltrött femtonåring sökte han sig till biblioteket i Helsingborg och upptäckte Schopenhauer, Nietzsche och de andra filosoferna. I dag är han professor och leder Future of Humanity Institute på Oxforduniversitetet. Där får han ägna sig åt de riktigt stora frågorna, som den om mänsklighetens chanser att överleva långt in i framtiden och är fokuserad på vårt liv med artificiell intelligens.  

Niklas Zennström
Atomico, London

IT-entreprenören som grundade och sålde Skype, inte en utan två gånger. Första gången till Ebay för 19 miljarder kronor och därefter till Microsoft för 53 miljarder kronor. Nu driver han investmentbolaget Atomico och har även startat välgörenhetsorganisationen Zennström Philanthropies med sin fru.  

Niklas Östberg
Delivery Hero, Zürich

Vår näste svenska techmiljardär? Uppvuxen i Mariestad och med KTH-utbildning blev det några år som managementkonsult innan han gick all-in i snabbmat. År 2008 drog han i gång Pizza.nu som gick ihop med Onlinepizza samma år där han ledde expansionen till Finland, Polen och Österrike. År 2011 blev han medgrundare och vd för Berlinbolaget Delivery Hero som efter bara ett år köpte Onlinepizza för 250–500 miljoner kronor – oklart hur mycket Niklas Östberg fick. Det framstår dock som småpotatis i dag – även om han bara äger drygt 1 procent av Delivery Hero låg värderingen på 4,4 miljarder euro vid noteringen på Frankfurtbörsen i juni i år.  

Ola Rollén
Hexagon, London

Hexagons koncernchef har utnämnts till en av världens 25 bästa vd:ar av Harvard Business Review och har kallats för "Sveriges kanske bästa företagsledare alla kategorier". Men eftermälet kan bli ett helt annat. I dag är det snarare en skandalomsusad Ola Rollén som folk har på näthinnan. Han är sedan ett år tillbaka föremål för en brottsutredning i Norge om eventuell insiderhandel. Och han förlorade nyligen sin tvist med Skatteverket som menar att han har "väsentlig anknytning till Sverige" och ska beskattas här.  

Percy Barnevik
Hand in Hand, London

Den forne hyllade såväl som skandalomsusade ABB-chefen ägnar sig i dag helhjärtat åt filantropi genom sin organisation Hand in Hand. Den hjälper framför allt kvinnor att starta mindre familjeföretag med hjälp av mikrolån och utbildning.  

Peter Kamprad
Ikea, Bryssel

Ikeakungen Ingvar Kamprad har byggt upp ett familjeimperium som, förutom möbelvaruhuset, även inkluderar Ikano. Redan nu har hans tre sönder tagit över merparten av verksamheten. Den äldste av dem, Peter Kamprad, bor och arbetar i Bryssel.  
Philip Hult
EF, London

Efter studier på Brown University i USA gick han raka vägen in i språkreseföretaget EF Education First. Numera har han tagit över rodret efter sin far Bertil Hult och är företagets styrelseordförande tillsammans med brodern Alex Hult.  

Rausingfamiljen
Tetrapak, London

Tetrapakgrundarens två söner Hans och Gad, tog över bolaget efter Ruben. De delade på ägandet fram till 1995 då Gad köpte ut Hans och i dag ägs sfären av Gads tre barn Kirsten, Finn och Jörn. Både barnen och barnbarnen till Ruben Rausing är goda för åtskilliga miljarder.  

Stefan Olsson
Stenagruppen, London

Sonen och arvtagaren till redaren Sten A Olsson äger 25 procent av Stenagruppen. Han är dock inte bara miljardär utan även katolsk präst.  

Stefan Widegren
Cavotec, Ticino

Grundade industrikoncernen Cavotec på 70-talet som i dag är listat på Stockholmsbörsen. Han är uppvuxen i Milano och numera bosatt i Lugano där han är svensk konsul, utöver uppdraget som styrelseordförande i bolaget.  

Sten Mörtstedt
CLS, London

Fastighetsmäklaren och finansmannen är bosatt i Schweiz men verkar främst i London som styrelseordförande och storägare i fastighetsförvaltaren CLS Holdings. Han byggde också upp fastig­hetsbolaget Citadellet under 80-talet och har blivit listad som en av Storbritanniens rikaste.  

Sten Åke Lindholm
Biltema, Lausanne

När han var 22 år gammal och arbetade som bilmekaniker bestämde han sig för att starta Biltema – en idé som växte fram ur hans frustration över kostnaden för bildelar. I dag har det gått mer än fem decennier sedan dess och Biltema finns nu i hela Norden.  

Sven Philip-Sörensen
Securitas, London

På 1980-talet tog han tillsammans med sin i dag bortgångne bror över faderns företag Securitas. Bolaget gav dem båda stora miljardförmögenheter och den medieskygge finansmannen – som även är en av kungens närmaste vänner – drar sig i dag undan i ett gods i Gloucestershire.  

Thomas Sandell Sandell
Asset Management, London

Han skulle prova på att jobba utomlands efter studierna, men blev kvar i tre decennier. Efter hundår som dygnetrunt-arbetande analytiker i Paris erbjöds han en tjänst som portföljförvaltare på Bear Stearns i New Yor i slutet av 1980-talet när finansbranschen var på allas läppar. Genombrottet blev den egna hedgefonden Castlerigg som han drog i gång 1998. "Jag lade in 2 miljoner dollar av mina egna pengar, allt jag hade, i min fond", har han berättat för VA. På bara två år hade startkapitalet på 40 miljoner dollar blivit 1 miljard. Thomas Sandell har arbetat med gräddan av Wall Street där han är ett välkänt och respekterat namn och tyngste svensken i sammanhanget. Nyligen lämnade han USA, men styr fortfarande firman med ett trettiotal anställda från sin bas i London.  

Torbjörn Törnqvist
Gunvor Group, Genève

Oljehandlaren som byggt upp ett miljard­imperium i Genève, främst genom handel med Ryssland. I år blev oljebolaget Gunvor International, där han är vd, indraget i en utredning om oljesmuggling i Vitryssland. Han lämnade då uppdraget som honorärkonsul i Schweiz.  

Zlatan Ibrahimovic
Manchester United, Manchester

Guldgossen från Malmö som tagit fotbollsvärlden med storm. Hans skicklighet har gjort honom åtråvärd för flera av världens bästa fotbollsklubbar. I dag håller han till i England där han spelar för Manchester United. Affärsmannen Zlatan har en egen parfym, en app, ett sportklädesmärke och en sportdryck samt är delägare i den svenska spelstudion Isbit.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST