Fotograf: One Plus Press

Här är de hetaste svenskarna i Asien

Över 600 000 svenskar jobbar utomlands. Det här är de mest framgångsrika. 

Carl Pei
Oneplus, Shenzen

Han tyckte att Handels var tråkigt och att leveransproblem kan vara en framgångsfaktor. Carl Pei utmanar Apple och Samsung med sin kultmobil Oneplus. Som 4-åring flyttade han med sin familj från Peking till USA och därefter till Sverige för att föräldrarna skulle forska. Han flyttade tillbaka till Kina som 22-åring och blev medgrundare av Oneplus 2013.

Den första mobilmodellen sålde i 1,5 miljoner exemplar och drog in motsvarande 2,5 miljarder kronor. När den lanserades representerade den en ny trend. Mobilen hade liknande specifikationer som de största bolagens varianter, men priset var betydligt lägre.

"2013 var telefoner fortfarande ganska dåliga. Iphone och Android var plastiga, hade onödiga funktioner, skadades lätt och var dyra. Vi hade redan erfarenhet av att tillverka hårdvara. Vi tyckte att vi hade det som krävdes för att göra en bättre produkt", sa Carl Pei i en tidigare intervju med Veckans Affärer.

Huvudkontoret ligger i Shenzhen som grundades som en ekonomisk frizon 1979 för att vara ett alternativ till närliggande Hongkong. Staden som 1980 hade 30 000 invånare har i dag svällt till närmare 11 miljoner, och är ett av Kinas största tillverkningscentrum.

Men Carl Pei vill inte klassa One Plus som ett kinesiskt företag. De har kontor även i London, Taipei, Bangalore och snart New York. Det "unga och globala dna:t " är en konkurrensfördel menar han. Trots de snabba framgångarna ger han ofta ett eftertänksamt, närmast filosofiskt intryck.

"Att dras med i hajp och sen tro att saker löser sig själv låter dumt, men det är lätt hänt. Mitt i hajpen, när allt och alla pekar åt samma håll, är det svårare än någonsin att stanna upp och tänka till. Tro mig, jag vet" skriver Carl Pei i en krönika på VA.se.

På sitt skrivbord har han en liten figur av Steve Jobs, som ska påminna honom att alltid fortsätta sträva, aldrig slå sig till ro, att "never settle", vilket är Oneplus slogan – men att misslyckas är helt okej så länge man tar ansvar.

"En del av vår företagskultur är att hitta problem inom dig själv innan du klagar. Har det gått dåligt är det lugnt. Men berätta vad du själv kunde ha gjort annorlunda. Ingenting går rätt hela tiden, men hur man handskas med problemet är viktigt. Vi kanske inte är de mest erfarna, men vi gör aldrig samma misstag två gånger. När vi släpper en ny mobil kommer folk se att vi har lärt oss. "  

Christopher Brinkeborn Beselin
Endurance Capital, Ho Chi Minh City

Entreprenör som har grundat e-handelsföretaget Lazada, som är ledande i Vietnam och numera ägs av kinesiska Alibaba. Sedan dess har han också han startat Endurance Capital, en aktivistfond som investerar i börsbolag i Vietnam.  

Erik Ryd
Hop Lun, Hongkong

Den svenska underklädesmiljardären, som startade sin verksamhet i Hongkong, är en doldis. Hans bolag Hop Lun äger en rad fabriker runtom i Asien där underkläder till bland andra H&M tillverkas. Ett av få tillfällen han figurerade i pressen var när Bondbruden Halle Berry gick in som partner för att lansera underklädesserien Scandale i USA.  

Henrik Byström
Tantan/P1, Taipei

Sitter i förarsätet för kinesiska motsvarigheten till Tinder – Tantan. Som chef för Exportrådets kontor i Taipei blev han så imponerad av Tantan att han först sålde en fastighet för att investera och därefter hoppade av Exportrådet för att gå in som ordförande. Tantan hade 50 miljoner användare och värderades till 2,2 miljarder kronor i juni.  

Karine Hirn
East Capital, Hongkong

Förutom att vara född och uppvuxen i Frankrike har Karine Hirn även bott och arbetat Ryssland och Finland. Med en gedigen erfarenhet inom finansbranschen tog hon sitt pick och pack och begav sig, år 2010, till Kina. Där har hon sedan dess varit med och byggt upp fondbolaget East Capitals satsning.  

Sophia Pan och Yu Wang
Tantan, Beijing

Paret Sophia Pan och Yu Wang, som träffades under studietiden i Stockholm, bestämde sig för att tillsammans flytta till Kina. Väl där startade de dejtingappen Tantan 2014 som tog fart och blev värderat till hela 2,2 miljarder kronor bara ett år senare.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST