Fotograf: Lindsten/Nilsson,

Tesla-svensken bekräftade just var han bygger sin gigantiska batterifabrik

Här är Tesla-svenskens storslagna planer - för Skellefteå och Västerås.

Det har varit många turer om vart Northvolts omtalade batterifabrik ska placeras. Kampen mellan de två sista städerna Västerås och Skellefteå har varit hård – igår kom besked som lutade åt att själva fabriken byggs i Skellefteå.

Och nu bekräftar Peter Carlsson på en presskonferens att den stora fabriken kommer placeras i Skellefteå – medan utveckling och testproduktion ska ligga i Västerås. 

Fördelningen mellan städerna blir tillverkning i Skellefteå och spetskompetens i Västerås. Northvolt räknar med att anställa upp till 3 000 personer, och produktionen väntas kunna komma igång 2020. 

I Skellefteå kommer mellan 2 000 och 2 500 personer att vara involverade i produktionen, medan Västeråskontoret kommer att hysa runt 300 och 400 personer. I Västerås kommer det även att finnas en demonstrationslinje som ska bestämma och industrialisera produkter och processer.

”Det här är den perfekta operativa uppsättningen för Northvolt”, säger Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt.

Produktionen i Skellefteå kommer att dra igång först under första kvartalet 2020. Den fulla produktionen i fabriken förväntas dock först till 2023. Totalt handlar det om en investering på upp emot 4 miljarder euro varav merparten satsas i Skellefteå.

Demonstrationslinjen i Västerås är planerad att bli färdigställd under 2019. Namnet på fabriken i Skellefteå blir Northvolt 1.

"Skellefteå är enormt stark inom basindustri, gruvindustri och ett bra återvinningskluster. Namnet Northvolt 1 är en indikation på att vi, om omställningen till el blir så stor som vi tror, ser en möjlighet för fler fabriker längre fram", säger Peter Carlsson under presskonferensen, enligt Breakit.Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.