ANNONS
Linda Elmén, nordisk hållbarhetschef Canon.

Kyosei – hållbarhet på japanska

Den unga hjälten räddade livet på folk i Nagasaki 1945. Senare blev han vd för Canon och nu genomsyras hans ledord Canons företagsfilosofi. 

Ryuzaburo Kaku, en 19-årig kärnfysiker, arbetade i hamnen när bomben föll över Nagasaki 1945. Han förstod direkt vad som hänt och lyckades rädda livet på flera kollegor genom att övertala dem att stanna under jord i flera dagar för att undvika det radioaktiva nedfallet. Upplevelser från kriget skulle senare komma att prägla Ryuzaburo Kakus ledarskap som vd för Canon Inc. 

"Han gick i spetsen för hållbarhetsarbetet när han för 30 år sedan skapade värdegrunden Kyosei som betyder "att leva och arbeta tillsammans för allas bästa". Det är vår företagsfilosofi och kärnan i vårt varumärke. Kyosei genomsyrar alla affärsmässiga beslut och är en princip som tillämpas av Canon-medarbetare i hela organisationen", berättar Linda Elmén, nordisk hållbarhetschef.

Kyosei har blivit allt starkare de senaste åren i takt med att etiska ställningstaganden i affärsvärlden har fått större fokus – något som givit Canon sin starka position inom hållbarhetsfrågor.

Linda Elmén, nordisk hållbarhetschef Canon. 

Canon är certifierade enligt ISO14001 samt har erhållit Guld ranking av EcoVadis. Canon Europa har anslutit sig till FN:s Global Compact och stödjer på så sätt de tio allmänt vedertagna principerna inom mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och anti-korruption.

Canons återvinningsprogram för tonerkassetter har vunnit utmärkelserna ”People Choice Awards 2016” samt ”Green Apple Awards Guld 2015”.

Läs mer här: Canonbusinesscenter.se

"Våra kunder har ett stort intresse för social- och miljömässig hållbarhet. Det märks inte minst på att fler upphandlingar ställer den typen av hänsyn som ett krav och vi ligger i framkant med de här frågorna. Det är extra roligt när vi hjälper kunder med hållbarhetsarbetet genom att arbeta effektivt med hjälp av digitalisering", säger Linda Elmén.

Det pratas om digitalisering överallt och för Canons del har det inneburit att man utvecklat en egen lära man kallar "dokumentismen". Detta innebär att man utgår ifrån kundernas utmaningar att hantera det stora informationsflödet.

"I praktiken handlar det om att arbeta smart med dokument och information oavsett om det är fysiskt, digitalt eller rentav själva förflyttningen från pappersbaserat till digitalt arbete. Många av våra kunder, liksom vi själva, kämpar med den ökade informationsmängden och de utmaningar som det innebär. Därför är vi stolta över att ha ett brett sortiment av lösningar som hjälper företag att arbeta smartare. Många av våra kunder har gjort besparingar i såväl lageryta som i tidsåtgång" säger Linda Elmén.

Kyosei och Dokumentism går hand i hand men filosofin harmonierar även med FN:s hållbarhetsmål, bland annat när det gäller minskade koldioxidutsläpp. Canon har sedan 2008 minskat sitt utsläpp av CO2 med 34 procent, detta exempelvis genom att tillämpa ett produktionssätt enligt tanken om cirkulär ekonomi.

"Vår skrivarserie EQ80 tillverkas till 80 procent eller mer av befintliga delar, vilket gör att vi kan minska koldioxidutsläppen under tillverkningen med upp till 80 procent", konstaterar Linda Elmén.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.