Fotograf: Marcio Jose Sanchez, Tim Cook/Twitter

Tim Cook: Därför älskar svenskarna iPhone

Apple-chefen förklarar varför vi älskar iPhones i Sverige.

Hälsingland fick oväntat besök när Tim Cook nyligen besökte bolaget och samarbetspartnern Iggesund Paperboard, som producerar hållbara förpackningar åt Apple.

Han tog sig även tid att kommentera svenskarnas relation till Apple. Även om vi i Sverige inte var storkonsumenter av Mac-datorer under Steve Jobs storhetstid har vi helhjärtat tagit till oss Apples iPhone; Apple har 40 procent av den svenska marknaden för smartphones enligt ny branschstatistik från GFK.

”Sverige är väldigt viktigt för oss. Vi har ett eget team här förstås och en stor Apple-community som vi vill göra större”, säger Cook till Metro. Över 70 000 personer i Sverige är på något sätt delaktiga i apputveckling kopplad till iOS.

Som svar på frågan varför iPhone är så populärt i Sverige säger Tim Cook att det handlar om kreativitet och innovation.

”När jag kom till Sverige i går kväll slogs jag av all konst. Jag såg kreativitet. Jag ser människor som uppskattar design. Jag märker det i företagen och människorna som verkar gilla innovation. Och jag tror att vår kärlek till miljön spelar in. Svenskar är väldigt miljömedvetna”, säger Cook till Metro.

Apple-vd:n har pratat sig varm om AR på sistone, och nämner bland annat Ikea:s nya AR-app för shopping.

”Ikea har verkligen anammat AR. De har tagit det första steget och jag tror att teknologin kan få stor betydelse just för butiker. Men inte bara Ikea utan förmodligen andra företag som vi inte ens tänkt på ännu”.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST