McKinsey: Robotarna kommer inte ta våra jobb – detta händer istället

Glöm allt du hört om att AI slår ut jobb – den här McKinsey-rapporten hävdar motsatsen.

En ny studie från konsultfirman McKinsey målar en ljus bild över framtidens arbetsmarknad, som står i bjärt kontrast till flertalet dystra profetior. De har undersökt hur europeiska länder som ligger i framkant digitalt potentiellt kommer att påverkas av automatisering.

Slutsatsen är att införandet av automatisering och artificiell intelligens, AI, väntas leda till fler jobb – och inte färre – i länder som räknas som ”digitala ledare”.

Hit hör Sverige som gör sällskap med Danmark, Belgien, Finland, Estland, Irland, Luxemburg, Nederländerna och Norge i den exklusiva skaran.

I Sverige beräknas automatisering och AI-teknik kunna öka BNP-tillväxten med 1,3 procentenheter per år och skapa 300 000 nya jobb år 2030, enligt studien "The Future of Work”.

Även när tar med jobben som väntas försvinna i beräkningen blir nettoeffekten positiv. Nettoökningen av arbetstillfällen väntas bli 1,4 procent, eller 100 000 jobb, år 2030, enligt McKinsey.

”Det här är en optimistisk, faktabaserad rapport som visar hur den nya teknologin kommer att öka produktiviteten, driva ekonomisk tillväxt och därigenom skapa nya jobb och nya anställningsformer”, säger Åsa Tamsons, Associate Partner på McKinsey & Company, i en kommentar.

McKinsey tillägger att för att scenariot ska bli verklighet krävs att politiker samarbetar med näringslivet för att ”stimulera innovation inom AI, stödja utbildningssystemen för livslångt lärande och transformationen till nya typer av jobb”.

Kompetenskraven för många jobb kommer att förändras. För att vara attraktiv på framtidens arbetsmarknad ska du helst kombinera tekniska och sociala färdigheter, enligt studien.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Aktien rasade 26% – sen stoppades all handel i forskningsbolaget
  2. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  3. ”Vad flygbranschen sade till mig i enrum – efter vår uppmaning att halvera flygresorna”
  4. Nästa vecka tar hon över Handelsbanken – bryter 150 år av gubbvälde
  5. Grundaren välkomnar beskedet som just fick hans förmögenhet att rasa: ”Inte ett dugg orolig”
  1. Bredbandsjesus träder fram 20 år efter IT-yran: ”Ikea kunde ha blivit Amazon och Ericsson ha utvecklat Whatsapp”
  2. Så gick Supertalangen från idé till att sälja t-shirts med ”Skam”-citat för en kvarts miljon kronor på två veckor
  3. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  4. Listan: Börsens allra bästa köp – enligt 988 analyser
  5. Experterna förklarar: Så påverkas börsen av kronraset – och här är aktierna som gynnas mest

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.