Fotograf: Paul Sakuma

Det här är det smartaste du kan göra på jobbet – enligt Steve Jobs

Vad är det smartaste du kan göra på jobbet? Lär dig av mästaren Steve Jobs.

Visa din passion
Steve Jobs använde en arsenal av olika strategier för att manipulera andra och få sin vilja igenom – och en förmåga att få andra att köpa hans åsikter som fakta. En starkt bidragande faktor var den otroliga passion han ständigt visade, skriver Dave Smith i Business Insider Nordic.

Var brutalt ärlig
"Om någonting suger säger jag det till folk direkt. Det är mitt jobb att vara ärlig. Jag vet vad jag pratar om och det brukar visa sig att jag har rätt… vi är brutalt ärliga med varandra – vem som helst kan säga till mig att jag pratar skit, och jag kan säga samma sak till andra" uppgav Steve Jobs till Walter Isacson som skrivit hans biografi.

Jobba hårt och vinn andras respekt
När Steve Jobs återvände för sin andra sejour som vd på Apple jobbade han en period mellan sju på morgonen till nio på kvällen varje dag, trots att han hade njursten. Samtidigt som han jobbade med Apple ledde han även animationsbolaget Pixar – genom att själv alltid vara närvarande och jobba otröttligt vann han andras respekt, vilket gjorde dem än mer motiverade att ta fram så bra produkter som möjligt.

Var förförisk och avväpna andra med smicker
"Jobs kunde förföra och charma människor när han ville, och tyckte om att göra det. Personer som till exempel (Apples tidigare ledare) Amelio och Skulley upplevde då att hans charmoffensiv bottnade i att han tyckte om och respekterade dem" skriver Walter Isacson.

Ta beslag på alla bra idéer och presentera dem som dina
Steve Jobs höll alltid fast vid sina övertygelser, men kunde samtidigt snabbt göra en 180-graders vändning och sedan pitcha andras bra idéer som sina egna. Det berättar bland annat tidigare Apple-ingenjören Bud Tribble.

Ta snabba och definitiva beslut
När Apple skulle lansera första generationen iMacs bestämde Steve Jobs att modellerna skulle säljas i en palett av starka färger. "På de flesta ställen skulle ett sådant beslut tagit månader, Steve tog det på en halvtimme" kommenterade Apples designchef Jony Ive.

Konfrontera problematiska människor – eller ignorera dem helt
Jobs var hängiven sin egen vision att bygga ett bolag med bara ”A-lagsspelare”, vilket innebar att han snabbt kunde ta beslutet att göra sig av dem som inte passade in i den visionen. I andra fall när vissa situationer gjorde Steve Jobs obekväm hanterade han det med att helt enkelt ignorera problemet, enligt flera personer i hans närhet som Walter Isacson pratat med.

Kräv inget mindre än perfektion
Steve Jobs krävde ständigt perfektion, och var inte villig att kompromissa bara för att möta en deadline eller budgetmål. Det är bland annat den perfektionismen som bidragit till att göra techbolaget Apple till ett livsstilsvarumärke med mängder av hängivna följare.

Källor: Business Insider Nordic, baserat på Steve Jobs-biografin av författaren Walter Isacson. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  5. 5 stekheta aktier du borde plocka in i portföljen
  1. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.