ANNONS

”Jag förvånas över storbolagens ovilja till förändring”

De flesta storbolag integrerar i dag hållbarhet i sin affärsidé –  men få tänker hållbart när det egna kapitalet ska förvaltas. ”Det är mycket märkligt”, säger Lars Pettersson på SPP/Storebrands Kapitalförvaltning.

Företag och institutioner har under de senaste åren antagit ambitiösa klimat- och hållbarhetsmål. Lars Pettersson kopplar startskottet för engagemanget, framförallt från kommuner och landsting, till superhållbarhetsåret 2015 då Parisavtalet slöts:

”Sverige har som mål att bli fossilfritt till 2045, men flera kommuner antog ambitiösa mål att lyckas bli klimatneutrala redan 2020 och anstränger sig för att minska sin klimatpåverkan inom energi, transport och livsmedel."

Kapital som klimatbov

SPP Fonder

SPP Fonder AB är ett helägt dotterbolag till Storebrand Asset Management AS, som i sin tur ägs av norska Storebrand ASA. Bolaget har 25 fonder och ett förvaltat kapital på 175 miljarder svenska kronor. SPP Fonder AB har arbetat i över 20 år med hållbara investeringar, helt integrerat i verksamheten. Läs mer här.

Få är medvetna om att deras kapital kan vara den största klimatboven. År 2015 granskade Sveriges Radio 117 av Sveriges kommuners egna kapitalinvesteringar. Det visade sig att hälften av kommunerna hade miljontals kronor i fonder där oljebolag som Shell och BP ingår.

”Det blev ett rejält uppvaknande för de kommuner som placerar sina pengar via fonder i oljebolag, trots att de har tydliga mål om att minska klimatpåverkan och användning av fossila bränslen. Många kunde se att den egna verksamheten släppte ut mindre CO2 än vad deras investeringar gjorde. Nu har de faktiskt börjat se kopplingen – att de måste göra det aktiva valet att styra om kapitalet”, säger Lars Pettersson.

Besök SPP Fonders hållbarhetssida här. 

En grupp som förvaltar ett stort kapital, men som dessvärre inte förstått innebörden av hur och deras kapital placeras, är storbolagen och deras pensionsstiftelser, enligt Lars Pettersson:

”Många av dessa stora svenska börsbolag har ett ambitiöst hållbarhetsarbete integrerat i sin affärsverksamhet – det är inte på grund av någon snällhetsfaktor, utan det är i rent överlevnadssyfte och då kunderna kräver detta. Men paradoxalt nog har de inga hållbarhetskriterier när det kommer till det ägda och förvaltade kapitalet. Vi kallar det för hållbarhetsarbetets blinda fläck.”

Inget avkall på avkastningen

Lars Pettersson menar att storbolagen gömmer sig bakom förklaringen att det finns incitament till att kunna göra en förändring, men att det skulle vara för stora implikationer på deras möjligheter att nå avkastningskraven:

”De förutsätter helt enkelt att hållbara investeringar ger sämre avkastning och högre risk och ifrågasätter att man kan göra indexnära förvaltning fossilfri, eftersom det är många bolag som exkluderas. Med våra Plusfonder har vi nu bevisat att det inte stämmer.”

SPP/Storebrands fossilfria Plusfonder möter behovet av indexnära förvaltning med låg avgift. Genom att exkludera cirka 650 bolag som inte ligger inom ramen för SPP:s ambitiösa hållbarhetskriterier, optimeras sedan fonderna med mer hållbara bolag.

”Plusfonderna hållbarhetsoptimerar på tre nivåer. Exkluderade bolag ersätts med bolag som har lågt CO2 och högt hållbarhetsbetyg. En del av fonden dedikeras dessutom till så kallade lösningsbolag, ofta med lösningar inom förnyelsebar energi", säger Lars Pettersson och avslutar:  

”Det här är kostnadseffektiva alternativ med en stor trygghet och en oerhört mycket högre grad av hållbarhet än vad de vanliga indexfonderna har.”


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  5. 5 stekheta aktier du borde plocka in i portföljen
  1. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.