Forskare: Det här datumet försvinner kontanter helt och hållet

Den 24 mars 2023 kommer du inte längre kunna använda kontanter i Sverige på grund av att handeln slutar ta emot dem, menar forskare.

Om drygt fem år kommer vi få säga adjö till våra lappar och mynt – och det är konsumenterna som driver på denna utveckling, enligt två forskare på KTH och Handelshögskolan i Köpenhamn, skriver Computer Sweden.

Det är forskarna Niklas Arvidsson på KTH och Jonas Hedman på Handelshögskolan i Köpenhamn som deklarerat det hela under ett seminarium av Handelsrådet.

Det spikade datumet baseras på en beräkning av trender då minskad kontantanvändning och handelns ökade kostnader för kontanthantering kommer till en så pass kritisk punkt att det inte är lönsamt med kontanter längre - det vill säga 24 mars 2013.

Enligt en enkätstudie som forskarna gjort tror hälften av handlarna, som spår samma öde för kontanter, att de kommer ha dött ut senaste 2025. Men det är inte det som driver på utvecklingen.

"97 procent av handlarna tar emot kontanter – men bara 18 procent av konsumenternas betalningar sker i kontanter. Så det är konsumenterna som driver på", säger Niklas Arvidsson enligt Computer Sweden.

Kontanthanteringen är en dyr historia för handeln och Niklas Arvidsson menar att handlarna lägger i snitt 113 minuter per dag på det – vilket i sin tur innebär en kostnad på 182 000 kronor per år för en kontantomsättning på 4,6 miljoner, det snitt som studiens 741 dagligvaruhandlare landar på. Det hela motsvarar 3,9 procent av varje köp och är en kostnad som handlarna är omedvetna om.

Niklas Arvidsson räds inte av utvecklingen även om den kan föra med sig en del trubbel;

"Vi är ett litet land som haft en väldigt stabil demokrati länge. För oss är det inget problem att pengarna bara syns på en internetsida – vi litar på det", säger han och fortsätter;

"Det finns också grupper som absolut inte är redo. Äldre, personer med funktionsnedsättningar, immigranter och mindre företag. Där måste man hitta lösningar som hjälper dem."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST