ANNONS

Ett system för att styra hela hemmet

One ring to rule them all. Gasell-vinnaren Indentives nya IoT-plattform Connective hjälper användaren att dra nytta av Internet of Things– utan att behöva ladda ner en enda app.

Genom SAAB och Ericsson har Linköping etablerat sig som en teknikstad. Nästa aktör i raden är techbolaget Indentive som med sin nya plattform knyter ihop den infrastruktur som krävs för den IoT-revolution som just har börjat.

En av grundarna, Lars-Thomas Rasmussen, är en pionjär som har jobbat med smarta prylar, eller ”internet of things” (IoT), innan begreppet ens var uppfunnet.

"Jag minns när jag 2011 undrade 'vad är det här IOT för något?' och fick lära mig att det är det vi jobbat med i 15 år!"

”Smarta prylar kan vara ganska dumma”

Indentives flaggskepp är systemet Connective som kopplar ihop olika enheter i hemmet och i samhället för att skapa riktigt smarta tjänster som utgår från våra behov.

"För ett par år sedan köpte jag en smart tvättmaskin – det plingade i mobilen när den var klar. Min fru förstod inte varför jag behövde det. 'Du hör ju själv att tvättmaskinen plingar?' sa hon”, berättar Lars-Thomas, och fortsätter:

"Det var en aha-upplevelse, för de smarta prylarna i sig är ju ganska dumma när de inte är ihopkopplade med varandra. Alla smarta prylar finns egentligen i dag, men de finns i olika sensortyper som inte integreras med varandra. Connective slår ihop den smarta tvättmaskinen med solpaneler på taket, så när solpanelerna producerar som mest säger Connective: Nu är det gratis att tvätta!"

”Vi vill inte ha ett system till”

Indentive är på väg mot börsen, har mottagit pris för årets digitala gasell 2016 och samarbetar med Microsofts molntjänst Azure. Lars-Thomas Rasmussen tror att Indentives framgång beror på att de gör det enkelt för användaren att förstå ”internet of things” – utan att behöva installera ett nytt system.

"Philips gör smarta lampor som fungerar med Connective och under nästa år kommer olika typer av Apples och Googles system att bli kompatibla med oss. Vi vill inte ha ett system till. Vi ser Connective som Sagan om ringen-citatet 'One ring to rule them all'. Det behöver inte vara så himla svårt."

IoT-marknad som växer

Marknaden för IoT växer i rekordfart och under 2020 väntas vi ha över 50 miljarder uppkopplade enheter i världen som skulle kunna prata med varandra, vilket innebär en stor marknadspotential för Indentive. Flera operatörer, exempelvis stadsnät, har redan deklarerat att de vill erbjuda sina slutkunder Connetive för tjänster inom smart citites och smarta hem. Lars-Thomas Rasmussen tror på en internationell expansion inom kort och har redan kontakt med flera aktörer utanför Sverige.

"Vårt mål under 2018 är att ha minst en internationell operatör, med minst 250 000 slutkunder."

Under oktober genomför Indentive en nyemission inför den förestående listningen på Nasdaq First North i november.

"Vi ska framförallt använda emissionslikviden till marknadsbearbetning och utveckling av Connective", avslutar Lars-Thomas Rasmussen.

Lär dig mer om Connective här:


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. ”Dags att fyndköpa nischbanken som lockar med hög direktavkastning”
  3. Personalslakt på Fingerprint Cards: Tre av fyra får gå från Skånekontoret
  4. Medias iskalla profetia i en notis från 1912 – fick skrämmande rätt om klimatkrisen
  5. Kursexplosion på över 60% i medicinbolaget – efter nytt emissionsbesked
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Coca-Cola hoppar på senaste hälsotrenden – ska sälja kombucha
  5. Coca-Colas nya recept för att få fart på försäljningen – cannabis

För dig som prenumerant